Proglašena nova rizična područja zbog korone: Upozorenje i za putovanja u BiH

korona
Njemačka vlada proglasila je cijelu Belgiju, Island i pojedine regije u drugim evropskim zonama rizika, zbog sve većeg broja infekcija koronavirusom.

 

Institut Robert Koch je u srijedu ažurirao svoju listu rizičnih zemalja i na njoj se sada po prvi put nalaze područja Velike Britanije kao što je Wales ali i Sjeverna Irska, piše DW.

Zonama visokog rizika dodane su i francuske regije Pays de la Loire i Bourgogne, što znači da je u najvećoj susjednoj državi Njemačke, samo jedna pogranična regija - Grand Est, koja je nekada bila posebno pogođena pandemijom, izuzeta iz klasifikacije kao rizično područje. Savezna vlada je po prvi put na popis rizičnih područja dodala i dvije baltičke države, Litvaniju i Estoniju. Osim toga, na ovoj listi su sada i regije u Irskoj, Sloveniji, Mađarskoj i Rumuniji.

No, tu su i pozitivne vijesti: Za Fribourg u Švicarskoj i hrvatske destinacije za odmor Zadar i Šibensko-kninsku županiju ukinut je status rizičnog područja.

Novim odlukama savezne vlade, 17 od 27 zemalja EU sada su barem dijelom rizična područja, a Belgija, Španija, Češka i Luksemburg čak u potpunosti. Island ne pripada Europskoj uniji, nego šengenskom području bez granične kontrole. Poljska je jedina od devet susjednih zemalja Njemačke koja još nije na listi rizika, ali i tamo se povećava broj infekcija. Među zemljama EU, koja nisu proglašena rizičnim područjima od korone, su popularne destinacije za odmor - Italija, Grčka, Malta i Kipar.

Nakon više od pola godine, savezna vlada ukinula je i opšte upozorenje za putovanja u više od 160 zemalja izvan Evropske unije. Svaka zemlja na svijetu sada se procjenjuje pojedinačno - baš kao i zemlje EU i zemlje Šengena. Upozorenje o putovanju izdaje se samo za one zemlje, koje su u proteklih sedam dana premašile granicu od 50 novih infekcija na 100.000 stanovnika. Ovo se trenutno u cijelosti ili djelomično odnosi na više od 130 zemalja.

Upozorenje za putovanja i dalje postoji za BiH, Srbiju, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, kao i za hrvatske županije: Brodsko-Posavsku, Dubrovačko-Neretvansku, Ličko-Senjsku, Požeško-Slavonsku, Splitsko-Dalmatinsku i Virovitičko-Podravsku.

Putovanje se ne preporučuje u oko 50 drugih zemalja, bez obzira na stanje zaraze. Razlog: U EU još uvijek postoje ograničenja ulaska ili zabrana izlaska iz zemalja. U ovu grupu država spada na primjer popularna turistička destinacija Tajland, u kojoj Nijemci putuju uglavnom zimi. Tamo gotovo da nema zaraze koronom, ali stranim turistima ipak nije dozvoljen ulazak.

Klasifikacija rizičnog područja i upozorenja za putovanja izdaju se ukoliko broj novih infekcija koronavirusa pređe granicu od 50 slučajeva na 100.000 stanovnika u roku od sedam dana. Upozorenje za putovanje nije potpuna zabrana, nego se njime ostvaruje značajan efekat zastrašivanja, posebno za turiste. To ima i pozitivnu stranu za putnike iz Njemačke, jer im omogućava da besplatno otkažu rezervacije.