Proglašeno stanje prirodne nesreće na području Cazina

Nakon što je vodostaj rijeke Mutnice dostigao nivo iz 2014. godinu, tako da je najveći izmjereni vodostaj iznosio 342,00 cm izmjeren 14. maja 2019. u 00:00 sati, a obilne padavine koje su trajale u kontinuitetu dva dana uzrokovale poplave, gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević usvojio je Prijedlog Štaba Civilne zaštite o proglašenju prirodne nesreće.

Trenutno je na području Cazina evidentirano oko 40 poplavljenih stambenih i pratećih objekata, a zabrinjava i aktivacija starih te pojava novih klizišta. Saobraćaj se, iako su padavine od jutros prestale, još uvijek odvija otežano na većini putnih komunikacija. I dalje je obustavljen saobraćaj na R-403a Cazin – Gata u mjestu Tržačka Raštela, kao i na R403b Cazin – Stijena.

Mostovi Pervizi, Trstovac, Kapići, Prkos također su i dalje zatvoreni, dok je naselje Vilenjača zbog izlijevanja rijeke Horljave odsječena od drugih mjesta.

Kako se navodi u obrazloženju Štaba Civilne zaštite, koji je jutros održao svoju drugu hitnu sjednicu, odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće nužna je jer su poplave velikih razmjera dovele do ugrožavanja stanovništva i materijalnih dobara.

Izvor: