Na području Konjica i Jablanice proglašeno stanje prirodne nesreće

Na području općina Konjic i Jablanica proglašeno je stanje prirodne nesreće, a usljed obilnih snježnih padavina koje su u petak i subotu zahvatile ove općine, za ''Avaz'' je potvrđeno iz Kantonalne uprave civilne zaštite HNK.

Općina Konjic je stanje prirodne nesreće proglasila u subotu u 19.30 sati, a Općina Jablanica u 22.15 sati. Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, visina snježnog pokrivača u Jablanici iznosi 50 cm, a u Konjicu 40. Na Ivan-sedlu visina snježnog pokrivača iznosi 60 cm, a u Prozor-Rami 70 cm.

Snijeg koji je neprestano padao u protekla 24 sata u većem dijelu općine imao je za posljedicu prekid cestovnih komunikacija te prekid u napajanju električnom energijom i telefonskim vezama. Mehanizacija kojom raspolažu u općini Konjic raspoređena je po prioritetima.

U subotu u popodnevnim satima većina kvarova na elektromreži je sanirana. Pripadnici PVJ Konjic intervenirali su na rezanju i uklanjanju stabala s prometnica na Drecelju, Zlatrgovini, Vrabču, u Trešanici i na Orašju.

U saopćenju Civilne zaštite navode da je visina snijega u Jablanici oko 50 cm te da su mnoge cestovne komunikacije u ovoj općini neprohodne, dok je više naselja ostalo bez napajanja električnom energijom.

- Tokom subote u više navrata je dolazilo do zastoja na magistralnoj cesti M-17, a nešto duži zastoj se dogodio na lokalitetu Donje Jablanice. Za danas je planirano čišćenje lokalnih cesta u više pravaca, kao što su Podprenjska sela i Prekojezerska sela: Slatina, Čehari, Zlate, Gornje Paprasko, Macići, Čivelj, Gornje Paprasko 2, Krsta te više zaselaka u MZ Doljani i na platou Risovac - stoji u izvještaju OC CZ HNK.