Program poljoprivrednih poticaja ministra Dedića za 2018. godinu nije dobio glas čak ni SDA

Jučer je u Sarajevu održana dugo najavljivana i iščekivana sjednica Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Doma naroda Parlamenta FBiH, na kojoj je razmatran Program novčane podrške u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2018.godinu. Ministarstvo je predložilo Program za 2018. godinu, u kojoj su već tri mjeseca iza nas, a prema najavama, članovi Odbora nisu dali podršku ovom zakašnjelom i manjkavom dokumentu.

S tim u vezi, zastupnik Stranke demokratske aktivnosti u Domu naroda Federalnog parlamenta Admir Hadžipašić komentarisao je za medije neprihvatanje Programa novčane podrške u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2018.godinu na sjednici Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Doma naroda održanoj jučer u Sarajevu.

„Ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić koji je ukinuo poticaje za maline za fizička lica, smanjio poticaje za proizvodnju mlijeka i otkako je došao na ovu funkciju gotovo prepolovio sve poticaje za poljoprivredne proizvođače, Program poticaja za 2018.godinu pripremio je tako da nije dobio niti jedan jedini glas podrške“, rekao je Hadžipašić.

Prema njegovim riječima, pomenuti ministar je stratešku granu razvoja Federacije doveo svojim neznanjem u nivo koji je sveo poljoprivredne proizvođače u socijalnu kategoriju stanovništva. „Jedina poruka ministra Dedića domaćim poljoprivrednicima je da se spakuju i odu iz BiH. Nikada im nije bilo teže, sve priče o perspektivama poljoprivredne proizvodnje i mogućnostima za napredak su pretvorene u lažna obećanja i propadanju poljoprivrednih proizvođača svjedočimo iz dana u dan“, kazao je.

Hadžipašić je posebno naglasio da nema projekata koje je Unsko-sanskom kantonu osiguralo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

„Šemsudin Dedić daje izjave o talgo vozovima, aerodromu, trećoj traci i svemu što nije nadležnost ni Ministarstva koje vodi niti njega kao ministra poljoprivrede. Upravo baveći se svojim nenadležnostima Dedić privodi kraju svoj mandat, a po riječima njegovih bliskih saradnika za vrijeme svog ministrovanja najviše se zanimao za znamenitosti našeg glavnog grada obilazeći ih svakodnevno. Ne sumnjamo da je to dobro za njega, ali za poljoprivrednike sigurno nije“, izjavio je.

Dalje, prema Hadžipašiću, zanimljivo bi bilo pitati ministra Dedića koliko ima vremena za posao za koji je plaćen u odnosu na svoju političku kampanju za izbore kojoj se maksimalno posvetio. „Očekujem da će se ministar Dedić makar u zadnji čas početi baviti za ono za što je nadležan i da će se izboriti za poticaje u skladu sa Strategijom koju je i sam predložio.“, zaključio je Hadžipašić.