Porodica Pečenković iz Bihaća: U proizvodnji mlijeka samo uporni opstaju

U BIH trenutno u proizvodnji mlijeka radi više od 12 000 poljoprivrednika čija proizvodnja godišnje ostvari vrijednost od oko 300 miliona maraka. Iako je sve veći trend gašenja gazdinstava, ovaj sektor svake godine bilježi rast čemu svakako doprinosi i dobro razvijen sistem otkupa mlijeka i redovnih isplata prema proizvođačima. Opstaju najuporniji, koji uz veliki trud i stručne savjete rade na povećanju svoje proizvodnje

Porodica Pečenković iz Bihaća posljednje dvije decenije u mljekarskom poslu prešla je dug put. Od skromnih početaka do danas, kada na uređenom imanju uz svu potrebnu mehanizaciju hrane desetak muznih grla. Iz ovog posla uspjeli su odškolovati 4 djece koja vjerojatno neće nastaviti put svojih roditelja. Posljedica je to sveopće situacije  koja uz   sve manje stanovništva  direktno utiče i na funkcioniranje ovakvih farmi.

Unatoč svemu Pečenkovići su,  prateći savjete struke, povećali svoju proizvodnju za oko 2000 litara na godišnjem nivou. Uz ostale farmere oni su  ti  koji prema  statistici Minstarstva poljoprivrede USK  utiču na  povećanje proizvodnje mlijeka, piše RTV USK.ba.

Takvoj situaciji svakako doprinosi redovan otkup i plaćanje što je i dovelo do toga  da je USK vodeći u proizvodnji mlijeka  u BIH. Još kada bi  država pratila i prerađivače i otkupljivače bilo bi   puno više uspješnijih priča iz agrara, ističu Pečenkovići. Zasad se stanje ne mijenja na bolje  već se dodatno usložnjava. Država nikada nije osigurala nivo sredstava koje je dužna planirati za poljoprivredu pa od predviđenih 3%  farmeri uvijek dobiju manje. Pored ostalog i to se može smatrati jednim od razloga  gašnjenja nekih farmi ali i  odlaska stanovništva u evropske zemlje.