Projekat podizanja višegodišnjih nasada kestena, oraha i lijeske pri kraju

velikakladusa
Projekat podizanja višegodišnjih nasada kestena, oraha i lijeske na području svih mjesnih zajednica u Velikoj Kladuši privodi se kraju. Naime ovaj projekat koji je jedan od razvojnih projekata Općinskog organa uprave za ovu godinu, obuhvatio je 125 građana slabijeg i srednjeg imovinskog statusa a njegova vrijednost je oko 460.000KM.

Sufinansijeri ovog projekta su Općina Velika Kladuša sa 50%, Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj (IFAD) sa 40%  i Opća Kladuška zadruga sa 10%. Nasadi oraha i lijeske su već posađeni širom velikokalduške općine, a počela je i sadnja kestena koja će biti okončana iduće sedmice. Svaki građanin – korisnik jer po projektu jedino imao obavezu da obezbijedi vlastito zemljište od 2 dunuma, a sve ostalo će  dobiti besplatno od analize zemljišta, repromaterijala i stručne pomoći. Korisnici su odabrani po kriterijima IFAD-a, a na osnovu spiskova iz mjesnih zajendica. Ovaj projekat je pokazao da je od 125 odabranih građana njih sedam teškog materijalnog statusa pa će im u suradnji sa Štabom Civilne zaštite općine Velika Kladuša biti dodijeljeni paketi pomoći.

 

Image
velika kladusa

Kako nam je kazao Salko Kuduz, savjetnik općinskog načelnika, na vrijeme je nabavljen i uvezen kvalitetan repromaterijal  iz zemalja Europske unije, što se u novonastaloj situaciji pokazalo kao dobar potez. „Pandemija koronavirusa nam je svima poslužila i kao opomena da se moramo okrenuti vlastitoj proizvodnji i upravo ova sitaucija pokazuje da su naši planovi i projekti  na razvoju poljoprivrede u svojoj sredini opravdani“, kazao je Kuduz.

Kuduz je za naš Radio prokomentarisao i odluku Vlade FBiH u vezi sa obezbjeđenjem 15 miliona KM kao pomoć poljoprivrednicima u proljetnoj sjetvi. Naglasio je da još nisu ustanovljeni kriteriji po kojima će se dijeliti sredstva poljoprivrednicima, ali da se to aktivno prati i da će Općina svakako usmjeravati kladuške poljoprivrednike kako da koriste ta dodatna sredstva.