Projekt izgradnje islamskog kulturnog centra u Cazinu, i potpisan ugovor o kupovini zemljišta

Foto: Rtvusk
Grad Cazin korak je bliže realizaciji projekta izgradnje Islamskog kulturnog centra na lokaciji u blizini tamošnjeg Doma zdravlja. Radi se o multifunkcionalnom objektu koji su projektovali turski arhitekti, a čija prvobitna vrijednost će iznositi više od 8 miliona eura. Proteklih dana zaključen je ugovor o kupovini zemljišta, a početak izgradnje očekuje se po osiguranju građevinske dozvole...

 Medžlis islamske zajednice grada Cazina dugi niz godina radi na pripremi izgradnje Islamskog kulturnog centra, a proteklih dana potpisan je ugovor o kupovini zemljišta. Tome je prethodila odluka Gradskog vijeća kojom je, uz rebalans budžeta osigurano skoro milion maraka za kupovinu zemljišta, kako bi se ispunile pretpostavke za dobijanje građevinske dozvole i omogućio početak izgradnje.

Projektom je planirano da se na nešto više od 12.000 metara kvadratnih izgrade različiti sadržaji: džamija, gradska gasulhana (prostorija za opremanje mrtvih osoba), poslovni prostori, sjedište Medžlisa, prostorije za edukacije, kongresna dvorana i vrtić. Prvobitna vrijednost projekta procijenjena je na 8 miliona eura, međutim rast cijena građevinskog materijala u zadnje vrijeme vjerovatno će uticati i na porast vrijednosti  projekta. Procjenjuje se da bi početak radova mogao biti u proljeće po dobivanju građevinske dozvole, ali i utvrđivanju finansijera projekta.  

Inače, ovaj centar gradit će se na vrlo atraktivnoj i dobro pozicioniranoj parceli koja se nalazi u neposrednoj blizini cazinskog Doma zdravlja. 

Image
Foto: Rtvusk