Promet u trgovinama veći nego prije izbijanja pandemije korona virusa

dssdsd
Unatoč brojnim zatvaranjima, maloprodajna industrija je relativno dobro prebrodila pandemiju. Realna prodaja u industriji u prethodnoj godini bila je u prosjeku 2,9 posto veća nego u 2020., pokazuju podaci Statistik Austria.

No, čak i u odnosu na pretkriznu 2019., promet u trgovinama bio je veći za 2,7 posto. Međutim, postoje razlike prema djelatnostima: razvoj prodaje na benzinskim postajama (minus 9 posto) i u trgovini odjećom i obućom (minus 21 posto) bio je znatno ispod 2019. godine.

Međutim, u odnosu na 2020., trgovine obućom i odjećom malo su povećale prodaju (2 posto). “Prilikom usporedbe s istim razdobljem prošle godine mora se uzeti u obzir da je veliki broj tvrtki u različitom stupnju bio pogođen zatvaranjem i drugim ograničenjima zbog mjera poduzetih u suzbijanju pandemije korona virusa 2020. i 2021. godine”, navode iz Statistik Austria.

Trgovina hranom zabilježila je mali rast od 0,4 posto u odnosu na 2020. Sektor ljekarni i kozmetike značajno je porastao za nešto više od 9 posto. Prodaja namještaja, alata i elektrotehnike povećana je za 2,3 posto u odnosu na 2020. godinu, u ostaloj trgovini na malo, što uključuje knjižare i trgovce sportskom opremom, rast je iznosio gotovo 5 posto. Narudžba poštom i internet trgovina ostvarili su rast od 1,1 posto.

U prosincu je nominalna maloprodaja u prosjeku porasla za 2,9 posto, no usklađeno s trenutno visokom inflacijom rezultat je bio minus od 0,7 posto.