BREND NAŠEG KRAJA: Promocija imena porijekla za kestenov med Cazinske krajine i upisa u WIPO

Kestenov med Cazinske krajine je prvi brendirani proizvod animalnog porijekla u BiH. Mnogi misle da je svaki kestenov med isti, ne shvaćajući da postoji razlika između onog koji nosi oznaku "kestenov med Cazinske krajine" i kestenovog meda sa nekog drugog područja, upravo zbog količine polena u njemu. Onaj koji se proizvede u Unsko-sanskom kantonu sadrži 95% polenovih zrnaca, što ga čini jedinstvenim, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u Europi.

U sklopu „Cazinskog sajma 2018“ održat će se promocija upisa imena porijekla za kestenov med Cazinske krajine u Registar Svjetskog instituta za intelektualno vlasništvo (Međunarodni sistem oznaka originalnosti - WIPO) 21. i 22. septembra.

Ovo je veliki uspjeh i za pčelare i za Cazin, tako da vas očekujemo u što većem broju na platou ispred TC „Ljiljan“ na Trgu Zlatnih Ljiljana, gdje se održava Sajam.

U okviru promocije, drugog dana sajma, 22. septembra, u 12:00 sati održat će se seminar pod nazivom "Kesten i brendirani kestenov med - prirodni saveznici Cazinske Krajine". Predavači na seminaru će biti eminentni stručnjaci sa bihaćkog i tuzlanskog univerziteta, kao i predstavnici Instituta za intelektualno vlasništvo BiH.

Istog dana, u 16 sati, održat će se svečana dodjela priznanja za najbolje ocijenjene medove na Prvom međunarodnom ocjenjivanju meda Cazin 2018.

promocija