Promocija knjige akademika Ljubovića: Trajna veza s Cazinom zapečaćena književnim djelom

U okviru obilježavanja Dana Grada Cazina sinoć je održana promocija knjige „Historijski i kulturloški identitet Cazina i Cazinske Krajine do 1918.“, autora akademika Envera Ljubovića. S obzirom da je autor Ljubović u Cazinu živio punih 19 godina te radio kao profesor latinskog jezika u cazinskoj Gimnaziji, bio je to i susret s bivšim sugrađanima, učenicima i prijateljima.

Po riječima gradonačelnika Nermina Ogreševića, nije bilo nikakve dvojbe oko toga  da li će Grad dati svoju podršku štampanju i promociji ove knjige s obzirom na njen sadržaj, kompetencije akademika Ljubovića i njegov trag koji je ostavio u Cazinu.

O knjizi su govorili i promotori dr. sc. Muhamed Beganović te prof. Bahrudin Beširević. Zajednička ocjena je da se radi o vrijednom djelu koje će itekako značiti za buduće generacije i bibliografsku građu o Cazinu. Sam autor, akademik Ljubović je naveo da se osjećao i pozvanim i dužnim zabilježiti dosta zanimljivih informacija do kojih je došao tokom svoje višegodišnje karijere.

Istaknuo je da je upravo na području Cazina u svim svojim pojavnostima sačuvana tradicijska kultura  društvenog, kulturološkog i vjerskog identiteta te da je knjigu napisao smatrajući da najprije sami o sebi moramo pisati, ne čekajući druge da to učine.

Nakon službenog dijela promocije, brojni su Cazinjani zatražili potpis autora i poželjeli pozdraviti lično sugrađanina koji je zauvijek sačuvao svoje veze s našim Gradom, a s ovom knjigom ih posebno i trajno zapečatio.

Image