Promocija knjige "Deseta vrata pakla" 3. aprila u Cazinu: Pola godine u logorima smrti Omarska i Manjača

U srijedu će, 03. aprila 2019. godine, u JU „Kulturni centar“ Cazin biti održana promocija knjige „Deseta vrata pakla“, autora Rezaka Hukanovića.

Riječ je o jedinstvenom djelu, svojevrsnoj autobiografiji, romanu koji donosi mnogobrojne detalje stravičnih dešavanja u logorima „Omarska“ i „Manjača“. 

Ovo je šesto, posljednje izdanje ove knjige, a do sada je prevedena na nekoliko jezika: norveški, njemački, engleski i turski. U nekima od ovih zemalja doživljava i treće izdanje. 

Predgovor za ovo djelo pisao je, sada već preminuli nobelovac, Eli Vizel. Prema njegovim riječima: ”Dante nije bio u pravu. Pakao ne sadrži devet nego deset krugova. Rezak Hukanović nas vodi do posljednjeg, najsmjelijeg i srceparajućeg. Ovo djelo je prepuno emocija i nevjerovatnih događaja. Pisano od strane autora koji je bio svjedok tragedije raspada bivše Jugoslavije. Imperativ je čitati i potruditi se da se knjiga pročita.”

Promocija počinje u 19:00 sati, a gost promotor je akademik Abdulah Sidran.

„Poštujući činjenicu da je u logoru Omarska ubijeno sedam stotina Ijudi, a on slučajno ostao živ, autor je svoju potresnu knjigu ispisao tako da je svjesno potiskivao vlastitu literarnu ambiciju i spisateljsku vještinu, težeći ka primarnom cilju: ostaviti za budućnost goli dokument, dakle svjedočanstvo, o konkretnim Ijudima u konkretnom vremenu i na konkretnome mjestu, i još važnije o neshvatljivoj Ijudskoj spremnosti na Zlo i čudesnoj Ijudskoj snazi da to zlo otrpi i izdrži“, zapisao je Sidran.

Rezak Hukanović rođen je 1949. u Prijedoru. Do knjige Deseta vrata pakla objavio je šest zbirki pjesama. Prije rata se bavio novinarstvom, te je povremeno radio na lokalnom radiju. Bio je vlasnik i privatne radio stanice u Prijedoru koja mu je oduzeta nakon njegovog hapšenja u maju 1992. godine. Za vrijeme izbjeglištva u Norveškoj bio je glavni urednik lista Moja BiH.

Inače, Hukanović je bio svjedok u Haškom tribunalu, a i sama knjiga je, kako nam kaže Rezak, jedan od svjedoka pred međunarodnim tribunalom.

Image