Promocija knjige Libanon na Neretvi: Markovina sa nostalgijom o Mostaru kojeg više nema

Centar za kritičko mišljenje i portal Tacno.net promovisali su novu knjige Dragana Markovine "Libanon na Neretvi" uz projekciju filma "I bi svjetlost", Dine Mustafića, koji inače govori o opsadi Mostara 1993. godine.

O knjizi su govorili književnik Nedžad Maksumić, profesor Drago Bojić i režiser Dino Mustafić. Ona je prema autorovim riječima objedinila sve što je ispisivao sa dosta skrupula, trudeći se, kako je rekao, iznijeti stav o svemu što se u njegovom rodnom gradu desilo i o načinu na koji su četiri društvene ili nacionalne grupacije doživjele bolni proces u kojem su učestvovale. Knjiga bi, kaže, o istim temama bila u većoj ili manjoj mjeri sadržajno drugačija da ju je pisao neko ko potječe iz drugačijeg konteksta i pripadnosti. Libanon je motiv jer, kako je rekao, ima dosta "dodirnih" tačaka sa Mostarom.

- Želio sam sagledati šta četiri skupine, tri nacionalne i ona što je nekad bila jugoslovenska jedna drugoj na kraju zamjeraju i šta smatraju da nije bilo uredu s njihove strane. Malo sam skeptičan po pitanju cilja, ali ako dvoje ljudi nakon što pročitaju knjigu promijene razmišljanja i stavove, smatram da sam uspio. Uvjeren sam da će u ovom gradu uskoro doći do izbora. Očekujem iskren razgovor, ne HDZ-a i SDA, već zajednica u ovom gradu, ali i posredan građanski blok koji bi animirao ljude koji ne glasaju. Ima nas i veliki broj vani, volio bih da se i oni uključe, pa da vidimo šta uistinu želimo, rekao je.

Film Dine Mustafića jedna govori o jednoj od najtraumatičnijih priča prošlog rata, što opkoljeni Mostar zaista jeste bio. Autor je ponovio da je Mostar grad koji voli, kazavši i kako je imao neopisivu tremu pokazati Mostarcima svoj dokumentarac koji nije imao sretnu sudbinu, te je nakon televizijskog emitiranja politički bio sklonjen.

- Došlo je vrijeme da se on može i kući prikazati, i to nakon 26 godina, poručio je autor.

Knjiga je prema riječima fra Drage Bojića važna ne samo za Mostar, već i za sve gradove koji su tokom rata pretrpjeli velike promjene.

- Dragan piše o više Mostara. O onom kojeg nema – sa nostalgijom. To je za njega bila vrsta terapije. Vidi se njegova želja da se uvaže i kolektiviteti i da se gradi novi grad iznova. Ne mistificira prošlost. Ne upada u patetike. Iznosi činjenice, bori se protiv falcificiranja prošlosti, jer elite o prošlosti govore u negativnom kontekstu. Nastoje to vrijeme prikazati mračnim, a to nije potpuna istina. Knjiga otvara više tema, nego što daje odgovora, kazao je Bojić.