Promovisana knjiga "Radi Tebe" autora Jusufa Bajrektarevića

Danas je u Velikoj sali JU “Centar za kulturu, sport i informisanje” Bužim, u sklopu obilježavanja velike bitke “Breza 94”, održana promocija knjige “Radi tebe” autora Jusufa Bajrektarevića.

Knjiga govori o putu hrabrih Krajišnika koji su tokom ’90-ih napustali udoban život u inostranstvu i zaputile se put BiH da brane svoju domovinu.

Promociji je prisustvovao velik broj zvanica iz kulturnog i političkog života Bužima i šire.

Promotori su bili:  Ermin Zulić – Ministar za pitanje boraca u Vladi USK, Jasmin Veladžić i Senad Kauković, dok je uvodničar bio Sead Emrić. Ismail Šahinović, učenik medrese “Džemaludin Čaušević” u pauzama je izveo nekoliko duhovnih pjesama.

Image

Prema riječima promotora knjiga je pečat događaja koji su uveliko doprinijeli odbrani RBiH, kako u vojnom tako i u moralnom smislu smislu jer je iz zapadnih zemalja ovim putem na područje USK prešlo oko 1500 boraca koji su se priključili odbrani.

Jusuf Bajrektarević je rođen 07.03.1967. godine u mjestu Liskovac kod Cazina gdje je završio osnovnu školu. Srednju elektrotehničku je završio u Cazinu 1986. godine. Nakon toga odlazi u Rijeku (Republlika Hrvatska), gdje zasniva prvi radni odnos u Rafineriji nafte INA. Uporedo studira Elektrotehnički fakultet. Oženjen je i otac petero djece. Devedesetih godina prošlog stoljeća učestvuje u političkom i patriotskom organizovanju svojih sunarodnika i prvim višestranačkim izborima.

Kao i većina Krajišnika bolje radno mjesto pronalazi u Austriji. Godine 1992. vraća se u BiH te se dobrovoljno uključuje u Armiju RBiH. Više puta je ranjavan. U dejtonski mir ulazi kao natporučnik, prvi predsjednik Saveza RVI USK-a i predsjednik Odbora Islamske zajednice Cazin. Radio je u osnovnoj pa u srednjoj školi kao predavač vojne obuke i historije. Godine 2004. završava Pravni fakultet Univerziteta u Bihaću. Biva društvenopolitički aktivan dva mandata u Skupštini Unsko-sanskog kantona. Od 2015. godine obavlja dužnost savjetnika gradonačelnika Grada Cazina.

Objavio je knjigu pod nazivom „Interesi koji nas vežu u BiH“, čija je najvažnija poruka „Na istini i pravdi graditi sretniju budućnost.“ Borac za pravičnost i socijalnu pravdu i uvjeren da Bosna i Hercegovina može biti oaza mira i prosperiteta. Ovo mu je druga knjiga koju je izdao i ovom promocijom otvorio je serijal promocija po Unsko-sanskom kantonu i BiH, piše ckbuzim.ba.

Image