Pronađen prsten od ilovače star preko 2.000 godina

U kalesijskom naselju Babina Luka, na lokalitetu Luke, mještanin Faik Mujkanović, prilikom kopanja rupe za voćku, na dubini oko 50 centimetara pronašao je neobičan predmet.

S obzirom na to da je i ranijh godina, obrađujući zemlju na istoj parceli, nailazio na ostatke keramičkih posuda, pronalazak ovog predmeta ga je zainteresirao pa je odlučio da sazna o čemu se radi i koliko je star. 

Pronađeni predmet predao je Ekremu Sakiću, profesoru historije, saradniku Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona.

- Predmet je napravljen od pečene ilovače. U obliku je prstena, s rupom u sredini. U sredini je ispupčen i u obliku je konusa. Prsten ima lice i naličje. Prednja strana je ukrašena zarezima koji su rađeni tehnikom reljefnog udubljenja, a asociraju na otiske nokta. Tu su i tačkice rađene istom tehnikom - opisao nam je Sakić nađeni predmet.

On je zatražio i stručno mišljenje poznatog historičara i arheologa Envera Imamovića.

- Na osnovu fotografije može se zaključiti da je riječ o tzv. pršljenu za vreteno kojim se sukao konac za predivo. To je čest nalaz na brdima gdje su se nalazile ilirske gradine, odnosno prethistorijska naselja. Vreteno može biti staro između dvije i tri hiljade godina - naveo je Imamović.

 

Brojni dokazi

Pronalazak ovog predmeta, navodi Sakić, još je jedan od dokaza da je na prostoru Babine Luke postojao kontinuitet ljudskog življenja, od prethistorije do danas. O tome svjedoče i nekropole stećaka u ovom mjestu, te nišani prijelaznog oblika (stećak-nišan) i nišani iz kasnijih perioda.