Softić smatra da Hrvati kupuju vrijeme, Čolak odgovara da imaju opravdanje za nedolazak na sjednicu

Dom naroda državnog parlamenta danas je trebao zasjedati i između ostalog razmatrati važne izmjene Izbornog zakona o uvođenju savremenih tehnologija u izborni proces.

Ipak sjednica nije održana zbog nedostatka kvoruma. Delegat iz SDA Safet Softić smatra da Hrvati na ovaj način kupuju vrijeme, dok delegat HDZ-a poručuje da imaju opravdanje za nedolazak.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić (SDA) je, nakon što je prekinuta sjednica tog doma zbog nedostatka kvoruma, izjavio novinarima da je Klub Bošnjaka do sada pokazao da je za predložene izmjene Izbornog zakona BiH koje je Dom trebao razmatrati i da su za svaku vrstu onemogućavanja krađe na izborima.

Što se tiče današnjeg nedolaska tri delegata iz Kluba hrvatskog naroda, Softić misli da je to "kupovina vremena, kako bismo ušli u raspisivanje izbora bez ovih izmjena“.

"Čini mi se da je to više nego jasno. Naravno, moguće je da ljudi imaju opravdane razloge da ne dođu na sjednicu, ali to se za ovaj mandat, koliko je meni poznato, nikada nije dogodilo, jer na Kolegiju Doma naroda vodimo računa o tome da obezbijedimo termin na kojem mogu biti svi prisutni", kazao je Softić.

Predložene izmjene, koje je ranije podržao Predstavnički dom državnog parlamenta, predviđaju optičko skeniranje glasačkih listića, uvođenje video-nadzora na glasačka mjesta i uzimanje otisaka prstiju.
 

Pitajte Karamatića zašto nije došao



S druge strane, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bariša Čolak kazao je da je nedolazak dva delegata iz Kluba hrvatskog naroda na sjednicu opravdan, to su Ljilja Zovko, koja je imala smrtni slučaj i Zdenka Džambas, koja je bolesna.

"Što se tiče Maria Karamatića, najbolje da vam on da svoje obrazloženje. On je rekao da ne može doći danas na sjednicu", istakao je Čolak te dodao da predložene izmjene Izbornog zakona nije moguće usvojiti je rje Centralna izborna komisija dala negativno mišljenje.
 

Neizvjesne izmjene Izbornog zakona u vezi Doma naroda FBiH



Upitan u vezi s međustranačkim razgovorima, uz prisusvo predstavnika međunarodne zajednice, u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH, Softić je ocijenio da sinošnji sastanak nije ni imao kapacitet da se postigne dogovor "jer dva lidera stranaka nisu bili prisutna“.

"Njihov nedolazak je, ustvari, već unaprijed odredio karakter tog sastanka i njegov ishod. Da li će 3. maja doći svi pozvani na taj sastanak, da li će naći prostora za eventualne kompromise, ja to ne znam. U ovom trenutku mogu izraziti nadu i očekivanje da će ipak doći do nekog rješenja", kazao je Softić.

Dodao je da, jedino što mu u svemu tome daje nadu, jesu organizatori ovih sastanaka i medijatori koji imaju svoju težinu za sve učesnike ovog procesa.

"Mislim da imamo dovoljno vremena, ukoliko se postigne politički dogovor, da prije raspisivanja izbora usvojimo sve ono što je bio predmet dogovora. Ali bojim se da je i sinošnji nedolazak ova dva predsjednika, ustvari, poruka da će do toga vrlo teško doći", smatra Softić.

Na pitanje da li je ove izmjene zakona moguće dogovarati i nakon raspisivanja izbora i kasnije primjenjivati u implementaciji, Softić je odgovorio da su proglašenjem izbora na snazi ona izborna pravila koja u tom trenutku važe.

"Čuo sam za izjavu predsjednice CIK-a Irene Hadžiabdić da je moguće to raditi i poslije izbora. Ja nisam ekspert za tu oblast da bi mogao dati neki konačan sud, ali mislim da je to nemoguće", kazao je Softić.