Proslavili 58. godišnjicu braka: Nismo se nikada svađali

asd
Jedna priča kakvu imamo rijetko kada vidjeti i čuti o njoj. Možda nam bračni par iz ove priče otkrije tajnu uspješnog, dugovječnog braka. Njihov je takav, već 58 godina.

Osman je Eminu prije 58 godina upoznao u Koraju. Nakon nekog vremena odlučio se za ženidbu, a po nevjestu su išli svatovi sa autobusom.

“Okitio se autobus, maramice su bile. To je bilo tačno 30. Ujutru krenulu ujutru odavdje, a vratili se navačer. Bilo je oko 35 svatova“, priča nam Osman Husić.

“Viđali smo se ranije, dolazio je on tamo, Kada je došao tamo bila je moja rodica i govorila mu da hoće da ga oženi. Tako je na kraju on i uradio”, dodaje Emina Husić.

Osman je radio kao vozač, Emina je bila domaćica i odgajala djecu. Kažu da su skladnost, poštovanje i razumjevanje uvijek bili dio njihovog života, a zajedničkim snagama rješavali su sve probleme.

“Mora se slagati, ba. Nema govora. Gdje ima vatre, ima i dima, ali dim nije opasan. Dobro je bilo sve. Nemam nikakve zamjerke”, ističe Osman.

“Nismo se nikada svađali. On kada dođe, sjedimo, popričamo”, kaže Emina.

Husići danas uživaju sa djecom, unučadima i praunučadima. Svima njima Osman i Emina su primjer, podrška i u dobru i u zlu, a rado dijele i savjete.

“Da budem smiren, umjeren i da se uzajamno poštujemo, Da saslušam drugu stranu bez obzira na sve, kada govorimo o braku. Da saslušam suprugu i da donesmeo najbolje rješenje. Ono što sam ja kod njih primjetio je ta neka mirnoća, lagan život, zadovoljan i umjeren. Tako da ja gledam da to primjenim to”, priča nam Zlatan Husić, unuk.

Osman danas ima 86, a Emina 76 godina. Zdravlje ih dobro služi. Ovaj dugovječni bračni par smatra da ja umijeće zadržati brak, a to nedostaje mlađim generacijama.

“Šta Bog dragi da. Allah najbolje zna kako će se i šta. Nisam nikad nikome ništa rekla”, kaže Emina.

“Mora malo imati strpljenja i jedno i drugo, a na udri vandredno, ovaj ono, onaj ono. Treba se malo složiti, dogovarati. Ne može jedno odskakati puno, a drugo ga skroz tuširati”, dodaje Osman. 

I za brak i za ljubav potrebno je dvoje. Šest decenija dijeliti sve sa samo jednom osobom, uspjeh je sa kojim se rijetki mogu pohvaliti. I nakon svega, od srca se smijati.