Proslavljeni bh. sportisti odali počast žrtvama genocida u Srebrenici

cvijet
Brojni proslavljeni sportisti iz Bosne i Hercegovine povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici poručili su kako se srebrenički genocid nikada ne smije zaboraviti.


Bh. košarkaš Jusuf Nurkić na Facebook profilu objavio je poruku u kojoj je podsjetio na strašni srebrenični genocid.

"Srebrenički genocid. Evropski najveći ratni zločin nakon Drugog svjetskog rata. Srebrenica je, sine, da odeš u Potočare, šutiš, gledaš bjelinu i pustiš da ti tišina objasni lekciju iz historije o kojoj svi bučno pričaju, ali nikad je ne shvatiš dok je ne osjetiš. Tokom pet dana ubili su više od 8.000 bosanskih Muslima, Bošnjaka, većinom muškarce i djecu nakon što su ih odveli u logore gdje su ih zlostavlajli i mučili. Više od 1.000 ljudi se još uvijek vode kao nestali...", napisao je Nurkić.

Bh. napadač Edin Džeko je poručio da se genocid u Srebrenici ne smije nikada zaboraviti.

"8372 razloga zasto ne smijemo zaboraviti Srebrenicu! Da se zlo nikada nikome ne ponovi", napisao je Džeko.

Nekadašnji bh. košarkaški as Mirza Teletović istakao je da je potrebno opominjati i pamtiti kako se genocid više nikada ne bio ponovio.

"Srebrenica nikada nece biti zaboravljena! Pamtit cemo zauvijek, pamtiti i opominjati, da se vise nikada ne bi ponovilo", naveo je Teletović.

Bh. veznjak Miralem Pjanić je također putem društvenih mreža poručio da se nikada ne smije zaboraviti genocid u Srebrenici.