Prošlo je 38 godina od presude u "Sarajevskom procesu"

sad23
Na današnji dan prije 38 godina izrečena je presuda Aliji Izetbegoviću i drugim bošnjačkim, odnosno tada muslimanskim intelektualcima u tzv. "Sarajevskom procesu".

Optužnica je bila zasnovana na članovima 114. i 133. Krivičnog zakona SFRJ, dakle za "udruživanje u cilju ugrožavanja društvenog poretka i kontrarevolucionarno djelovanje" i famoznog "verbalnog delikta". Presuda nije u velikoj mjeri odstupala od optužnice, te su njome izrečene drakonske kazne, po kojima su optuženi osuđeni na ukupno 89,5 godina zatvora.

Alija Izetbegović je osuđen na 14 godina, da bi ta presuda bila revidirana odlukama Vrhovnog suda Bosne i Hercegovine na 12 godina i Saveznog suda iz oktobra 1985. godine na 9 godina.

 

Dvadeset petog novembra 1988. godine negdje između tri i četiri sata poslije podne, pozvan sam u upravu zatvora. Tamo mi je komandir straže Malko Koroman, u svečanoj uniformi i svečanim glasom, pročitao odluku Predsjedništva Jugoslavije da se oslobađam daljeg izdržavanja kazne. Bio je to dvije hiljade i sedamdeset peti dan mog zatvora. Iza mene su ostale godine 'koje su pojeli skakavci'. Po izlasku na slobodu u mnogim intervjuima govorio sam o procesu(...) Odgovarao sam da osvete neće biti. I nije je bilo. Svi akteri procesa, isljednici, tužioci i sudije nastavili su normalno živjeti i raditi svoj posao, neki su čak ostali na funkcijama. Kao političar sam im oprostio. Kao čovjek – nisam”, napisao je Alija Izetbegović u svojim “Sjećanjima”.

Pred sud su na ovom procesu izvedeni optuženi: Alija Izetbegović, Omer Behmen, Hasan Čengić, Ismet Kasumagić, Salih Behmen, Derviš Đurđević, Džemaludin Latić, Edhem Bičakčić, Melika Salihbegović, Mustafa Spahić i Đula Bičakčić. Optuženi Rušid Prguda, inače teški srčani bolesnik, umro je za vrijeme trajanja istrage.

Svi optuženi proglašeni su krivim i osuđeni na kazne zatvora u trajanju od 5 mjeseci, do 15 godina ( koliko je dobio Omer Behmen ). Alija Izetbegović osuđen je na 14 godina zatvora. Suđenje i presuda izazvali su veliko negodovanje među nezavisnim intelektualcima u cijeloj Jugoslaviji, ali i u svijetu.

Svi optuženi kojima je kazna još bila na snazi oslobođeni su i amnestirani 1988. godine, kada su oslobođeni svi politički zatvorenici u Jugoslaviji suđeni za verbalni delikt. Večina optuženih se politički aktivirala i kasnije obavljala visoke funkcije u Bosni i Hercegovini.