Protesti širom Evrope - građani traže potpuno ukidanje mjera

Protest
Mnoge zemlje, poslije stroge izolacije zbog pandemije, spremaju se za otvaranje i popuštanje, ali uz zadržavanje mjera socijalne distance. Ali, širom Evrope građani traže potpuno ukidanje mjera i optužuju vlade da su loše reagovale na krizu i da su mjere protiv virusa bile zapravo mere protiv ljudskih prava i demokratije.

Drugi vikend zaredom hiljade ljudi okupile su se na protestima u nekoliko gradova Njemačke uglavnom protiv restriktivnih mjera uvedenih zbog epidemije, ali proteste su održali i protivnici vakcinacije, ekstremni ljevičari, i ultradesničari.

"Samo pozvam Vladu da prestane da govori laži o navodnim činjenicama i da se maske za lice odmah ukinu, kako bismo ponovo mogli živeti u demokratiji", kaže Luka Konjević.

"Danas demonstriramo kako bismo pokazali da u srcu Berlina nema mesta mržnji, antisemitizmu i faktičkoj perverziji", kaže anonimni stanovnik Berlina.

Belgijski ljekari iz bolnice “Sveti Petar”, okrenuli su leđa premijerki Sofi Vilems, kad je došla da im pruži podršku. Vlastima zamjeraju: smanjenje bužeta za zdravstvo, male plate, nedostatak medicinskog osoblja…

I u Varšavi su građani protestovali, ali uz intervenciju policije. Desetine ih je uhapšeno. Demonstranti optužuju Vladu da mjere protiv korone koristi za obračun sa opozicijom.

"Udarali su me sa leđa, oborili na koljena. Zatim su me gurnuli na policijski auto", kaže Jacek Buri.

U Švajcarskoj građani traže da se mjere koje guše normalan život odmah ukinu.

"Želim da živim nezavisno. Želim slobodu za moju djecu. Ne želim ovakav život u kome moja deca idu ulicom sa maskom", kaže Nađa Seklak.

U Hyde parku u Londonu održan je protest protiv karantina, ali i vakcinacije. Policija je uhapsila 19 demonstranata, između ostalih i brata bivšeg vođe Laburista Jeremyja Corbyna. 

"Mislim da ne kršimo zakon. Želimo da kažemo šta osećamo, branimo naše ljudsko pravo jer ne želimo da vakcinacija bude obavezna", kaže anonimna demonstrantkinja.

Poslije više od dva mjeseca karantina bune se i Španci. Prvog dana kada je umrlo manje od 100 osoba, demonstranti su tražili da se sve mjere što prije ukinu.

"Prema mom mišljenju mjere treba da ostanu u Madridu. Mnogi se pridržavaju pravila, ali neki ih potpuno ignorišu. Zato mjere treba da ostanu obavezne", smatra David.

U SAD u samo dve države nije najavljeno popuštanje mjera. Zato su se građani Pensilvanije okupili u protestu protiv demokratskog guvernera, koji ih poziva da ostanu kod kuće. Jedna od parola na ovom skupu bila je i da komunizam ubija brže od korone.