Protesti u Beogradu: "Mali slušaj tatu, ne diraj mi platu", "Honorarci nisu kriminalci"..

.
Traže pregovore sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom Srbije u cilju konačnog rješavanja statusa radnika na internetu

 ali ne retroaktivno i ne u iznosima većim od polovine svojih petogodišnjih primanja. Zato traže pregovore sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom Srbije u cilju konačnog rješavanja statusa radnika na internetu - freelancera.

Za to vrijeme, traže da se obustavi, kako su naveli, “poreski progon”. Ovo su dva osnovna zahtjeva radnika na internetu upućena sa velikog protesta ispred Narodne skupštine u Beogradu, javlja Nova.rs.

Predsjednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar naveo je da ga je u toku protesta zvao šef kabineta Ane Brnabić.

Država duguje pravedan sistem

- Ovako stvari stoje. U ponedjeljak u Vladi pojavljuju se ministar Siniša Mali i Ana Brnabić, direktorka Poreske uprave Dragana Marković da sjednu za pregovarački sto sa nama - rekao je Pogačar.

Na pitanje Nova.rs imaju li formuliran prijedlog sa kojim bi izašli na pregovore, Pogačar je prije početka protesta rekao:

- Obaveze radnika na internetu treba da počnu da teku od momenta primjene novog zakona kojim bi se tačno definisale obaveze i prava frilensera.

Mia Amon, iz udruženja Zaštitnik prava privrednika i preduzetnika, rekla je da poreski sistem mora da bude pravedan i progresivan.

- Uslovi poslovanja moraju biti normalni. To su službenici ove države dužni da obezbijede. Prava i obaveze vrijede i za državu, a ne samo za nas da imamo obavezu, a da nemamo prava. Nećemo da plaćamo tuđe greške. Ova država duguje nama, pravedan sistem u kome privreda može normalno da se razvija. Stop represiji, stop prinudnoj naplati. Stop plaćanju tuđih grešaka. Stop nepravednom poreskom sistemu - navela je ona.

Tatjana Ćopić, freeleancer, rekla je da radi za stranu firmu, koja ima predstavništvo u Srbiji.

- Ja sam samohrana majka maloljetnog djeteta. Počela sam da radim odmah poslije porođaja. Bez ikakvih prava. Radila sam praznikom, vikendom sa djetetom u ruci. Sada me zove poreska uprava, i traži mi da platim poreze. Zovu mene, a ne tu firmu. Ne želim da platim ništa, jer ništa ne dugujem. Dijete nisam mogla da upišem u vrtić, jer sam nezaposlena. Kako onda mogu da plaćam poreze i doprinose. Ne osjećam se dužna ovoj državi - rekla je Ćopić.

Neće posustati

Demonstranti su uzvikivali “lopovi, lopovi”.

Miran Pogačar je naveo da neće stati u borbi, neće posustati.

Demonstranti nose transparente na kojima piše: “Budžeta im fali, neka 80% da Mali”, “Mali slušaj tatu, ne diraj mi platu”, “Neću šifru u ludnici, hoću šifru u APR-u”, “Honorarci nisu kriminalci”, “Naši će frilenseri lutati inostranstvom”, “Prodajem bubreg da platim porez”, “Ekonomski tigar ne jede svoju djecu”.