Albanci, Bošnjaci i Hrvati protestvovali u New Yorku: Istražite srpske zločine!

U New Yorku su održani protesti sa kojih je vlastima u Srbiji upućen poziv da rasvjetli slučajeve silovanja i ratnih zločina koje su tokom 1990-ih godina na području Bosne i Hercegovine, Kosova i Hrvatske počinili srpski nacionalisti.

Skup, čiji je organizator Albansko-američka organizacija žena, održan je ispred Generalnog konzulata Srbije u New Yorku pod nazivom "Silovanja i ratni zločini koje su počinili Srbi ostali nekažnjenji", prenosi N1.

Pripadnici albanske, bošnjačke i hrvatske zajednice u SAD-u su sa protesta uputili poziv vlastima u Srbiji za procesuiranje osoba odgovornih za desetine hiljada slučajeva silovanja i ratnih zločina počinjenih u periodu od 1991. do 2001. godine.

Na skupu se obratio Mark Gjonaj, američki političar albanskog porijekla i član Vijeća Grada New Yorka, koji je izjavio kako za žrtve rata sukobi na Balkanu nikada nisu prestali.

"Neki možda misle da su na Balkanu završeni ratovi. No, za žrtve silovanja u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu, rat nikada nije prestao. Dvije decenije nakon rata oni se svako jutro bude svjesni činjenice da se oni koji su počinili te strašne zločine još uvijek slobodno kreću", poručio je Gjonaj.

Podvukao je kako oko 70.000 žrtava silovanja još čeka na pravdu.

"Od srbijanskih vlasti tražimo da hitno poduzme mjere kako bi se kaznili izvršioci ovih strašnih zločina počinjenih pod zastavom te zemlje", naglasio je Gjonaj.

Na protestima je bila prisutna i Vasfije Karsniqi, koja je žrtva silovanja na Kosovu 1998. godine. Istakla je kako se punih 20 godina bori za pravdu.

"Srbi koji su mene napali kazali su mi da me neće ubiti kako bi mogla osjetiti patnju dok sam živa. Ja danas ne želim da sjedim po strani i trpim svoju bol, već glasno šaljem poruku cijelom svijetu da se zločinci izvedu pred lice pravde", zaključila je Kasniqi.

Prilikom skupa poduzete su i mjere sigurnosti, a nakon obraćanja grupa se mirno razišla.