Protiv dvojice Srba na Kosovu podignuta optužnica: Osumnjičeni za učestvovanje u nasilnim protestima

,
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu protiv dvije osobe iz redova srpske zajednice pod inicijalima S.J. i I.S., zbog sumnje da su "učestvovali u nasilnim protestima" i "neovlašćenog posjedovanja oružja".

 

Kako se navodi u saopćenju, osumnjičeni se terete da su 30. maja na Kosovo ušli preko graničnog prelaza Jarinje, te da su potom preduzeli "pripremne radnje" za "izazivanje opće opasnosti i nanošenja povreda javnim i službenim licima".

Također im se na teret stavlja da su prethodno bili u kontaktu sa "nasilnim srpskim demonstrantima" koji su se 29. maja u Zvečanu sukobili sa vojnicima KFOR-a, ispred općinske zgrade.

U ovom sukobu je bilo povrijeđeno oko 30 vojnika i na desetine učesnika protesta iz redova srpske zajednice.

Iz Specijalnog tužilaštva također napominju da je 29. maja u Zvečanu došlo do upotrebe vatrenog oružja i eksplozivnih naprava. Iz KFOR-a je ranije saopćeno da su dvojica njihovih vojnika imala prostrelne rane od vatrenog oružja.

- Nanijeta je i značajna materijalna šteta na vozilima KFOR-a, Policije Kosova, kao automobilima novinara koji su pratili događaje - navodi se još u saopćenju.

Policija Kosova je do sada uhapsila desetak Srba zbog napada na policiju, KFOR ili novinare. Međutim, neki od njih su u proteklim danima pušteni da se brane sa slobode.

Tenzije na sjeveru Kosova su povećane krajem maja, kada su albanski gradonačelnici uz pomoć policije ušli u općinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku. U ovim općinama živi većinsko srpsko stanovništvo, koje je bojkotovalo lokalne izbore iz aprila i sada ne prihvata nove gradonačelnike.

Oni svakodnevno protestuju ispred općinskih zgrada sa zahtijevima da se Policija Kosova povuče i da gradonačelnici ne dolaze na posao.

U međuvremenu su Kosovo i EU postigli dogovor o deeskalaciji koji predviđaju povlačenje 25 posto policije iz i oko općinskih zgrada na sjeveru, organizovanje vanrednih lokalnih izbora krajem ljeta i povratak dijalogu o normalizaciji odnosa.

Za sada se Srbije nije konkretno izjasnila da li je za nju ovaj dogovor prihvatljiv, već je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić samo prokomentarisao da se radi o "triku" zapadnih zemalja.