Zvizdić na samitu u Berlinu: Protiv smo crtanja granica na Balkanu

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, izjavio je da sve države na Balkanu imaju međunarodno priznate granice, prenosi Anadolu Agency (AA).

”Razgovarali smo o ključnim temama vezanim za Bosnu i Hercegovinu i za Zapadni Balkan. One su uglavnom bile vezane za evropske integracije i berlinski proces, kao dva bitna procesa koja zaista nemaju alternativu kada je BiH u pitanju. Vjerodostojna alternativa proširenja EU na Zapadni Balkan još uvijek jeste zajednički instrument koji omogućava reforme i saradnju u regionu”, rekao je Zvizdić nakon samita u Berlinu čiji su domaćini njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron. 

Naglasio je kako se pogoršava politička stabilnost kao i općenito stabilnost čitavog Balkana. 

”Počinju se ponovo crtati neke nove granice, govori se o razmjeni teritorija na bazi etničkog principa, a mi znamo iz naše prošlosti do čega su dovele takve ideje jer te ideje nisu nove. Nekad je o tim idejama govorio Šešelj, nekada Milošević. Pokušaj provedbe tih ideja u djelo je rezultiralo sa stotinama hiljada ubijenih ljudi, sa ogromnim zločinima, genocidom i iseljavanjem više miliona ljudi sa naših prostora. Zbog toga smo mi protiv crtanja granica na Balkanu. Sve države na Balkanu imaju međunarodno priznate granice, a nepovredivost međunarodno priznatih granica je bazno načelo Evropske unije, a mislim da to treba ostati i vladajući princip i model svih daljih aktivnosti kada govorimo o toj temi na području zapadnog Balkana”, kazao je Zvizdić, prenose Agencije. 

Dodao je da je vrlo realno prenio situaciju u BiH, dodajući da razlog neformiranja vlasti ne leži niti u broju ministarstava niti u tome ko će biti ministar ili premijer. 

"Činjenica je u nepoštivanju vladavine zakona, a to je neprihvatanje i aktivacija MAP-a za koji postoji zakonski konsenzus u BiH. Vladavina prava je bazno načelo na kojem počiva EU. Mi želimo da idemo putem evropskih integracija, a to znači da moramo prihvatiti vladavinu prava i početi se ponašati u skladu s tim načelom", rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH. 

Na kraju je istakao da evropske institucije u BiH šalju pogrešne informacije o razlozima neformiranja vlasti u BiH. 

"Vijeće ministara se nije formiralo ne zbog toga što treba podijeliti ministarstva nego upravo zbog činjenice što neko ne želi poštivati vladavinu zakona u BiH i ne želi aktivirati MAP, pravdajući to takozvanom vojnom neutralnošću, a u isto vrijeme se formira i naoružava više od hiljadu pripadnika rezervnog sastava policije RS-a. Riječ je o paradoksalnoj situaciji i vrijeme je da to svi znaju u BiH, u regionu i u evropskim institucijama", kazao je Zvizdić. 

Podsjećamo, Angela Merkel, kancelarka Njemačke i Emmanuel Macron, predsjednik Francuske u Berlinu su organizovali sastanak na koji su pozvani predstavnici zemalja zapadnog Balkana, kao i Hrvatske, Slovenije, te Evropske komisije. Glavne tema razgovora su stabilnost i razvoj zapadnog Balkana.

Ovom sastanku prisustvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.