Prioritet lokalni razvoj: Potpisan protokol o saradnji između Vlade USK i ILDP

Danas je u Bihaću premijer USK-a, Mustafa Ružnić, u ime Vlade Kantona, potpisao protokol o saradnji između Vlade Unsko-sanskog kantona i Projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP).

Protokol o saradnji između Vlade Unsko-sanskog kantona i Projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP) je zasnovan na Memorandumu o razumijevanju između Vlade Unsko sanskog kantona i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini (UNDP), potpisanom 08.06.2015. godine.

ILDP je zajednička inicijativa Vlade Švicarske i UNDP-a u Bosni i Hercegovini koja se provodi od 2008. godine. U okviru prve faze ILDP-a (2008-2011) izrađena je Metodologija za integrirano planiranje lokalnog razvoja (MiPRO) koja je standardizirala strateško planiranje na lokalnom nivou u oba entiteta. Kao rezultat prve i druge faze ILDP-a (2012-2016) preko 40 partnerskih jedinica lokalne samouprave je izradilo standardizirane strategije razvoja i iniciralo procese za sistemsko upravljanje lokalnim razvojem. ILDP je podržao i 10 kantona u izradi kantonalnih razvojnih strategija, u skladu sa prethodno izrađenom metodologijom za strateško planiranje na kantonalnom nivou. Pružena je i inicijalna podrška uspostavi i jačanju sistemskog pristupa provedbi razvojnih strategija. Također, uspostavljeni su entitetski mehanizami za finansiranje prioriteta lokalnog razvoja i okvir za strateško planiranje na entitetskom nivou. Treća faza ILDP-a (2017-2021) ima za cilj afirmaciju i konsolidaciju stečenih znanja i sistema za upravljanje razvojem, od lokalnog, preko kantonalnog do entitetskog nivoa.

Image

Vlada Unsko-sanskog kantona je u prethodnom periodu sarađivala sa ILDP-om u procesu izrade Strategije razvoja. Imajući navedeno u vidu, Vlada Kantona i ILDP prepoznaju potrebu za konsolidacijom i daljim jačanjem sistema za upravljanje razvojem, sa ciljem poticanja razvoja kantona, unapređenja životnog standarda i poboljšanja kvalitete usluga koje se nude građanima.

- "Moramo strateški i projektno raditi, dokazati da smo ozbiljan partner u razvojnim projektima. Zato nam je i značajna podrška izradi strategije razvoja Kantona za novi ciklus planiranja, 2021-2027, u skladu sa regulatornim okvirom Federacije Bosne i Hercegovine", kazao je premijer Ružnić.