Proučena hafiska dova hafizu Ahmedu Hašiću iz Cazina

Jj

U subotu, 31.10.2020. godine u džematu Stijena, Medžlis IZ Cazin, upriličena je hafiska dova hafizu Ahmedu Hašiću, svršeniku medrese "Reis Džemaludin-ef. Čaušević" i studentu Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Nakon podne namaza uvodno ašere je proučio imam džemata Stijena i otac hafiza Ahmeda Sulejman-ef. Hašić, nakon čega su članovi hora Fakulteta islamskih nauka kojem pripada i hafiz Ahmed na čelu sa Ahmedom Alilijem, Ibrahimom Bilčevićem i Jasirom Kovačevićem proučili nekoliko lijepih ilahija.

Prvo obraćanje je bilo Sulejman-ef. Hašića, koji je kao imam i kao otac izrazio dobrodošlicu svima i sa posebnim emocijama uputio riječi zahvale Gospodaru svjetova na hajirli potomstvu koje zna za Allaha, za Kur'an i za časnu vjeru din-i islam.

"Zahvalan sam Gospodaru što je mene i moju suprugu počastio roditeljima koji su nas odgojili u vjeri. Zahvalan sam Gospodaru na dva sina hafiza Kur'ana Časnog, koji među ešraf (plemiće) ummeta Muhammeda, a.s., uđoše i na kćerki Sumeji koja je krenula putem svoje braće. 10. aprila 2010. godine sam ove ajete koje sam učio danas proučio na hafiskoj dovi svoga starijeg sina Sabahudina, danas nakon deset godina sam ih također proučio na hafiskoj dovi svoga sina Ahmeda, a nadam se uskoro da ću iste ajete učiti na hafiskoj dovi svoje kćerke Sumeje, ako Bog da." - istakao je efendija Hašić.

Potom se obratio glavni imam Medžlisa IZ Cazin Said-ef. Mujakić, koji je istakao da je ovo druga hafiska dova u ovom medžlisu u ovom mjesecu i da se nada da će trend učenja hifza - Kur'ana napamet biti i dalje nastavljena u ovom medžlisu.

"O porodici Sulejman-ef. Hašića i hafizu Ahmedu imam najljepše mišljenje i prelijepa iskustva. Kao glavni imam poručujem hafizu Ahmedu da što prije završi Fakultet islamskih nauka i da se vrati u svoj Cazin, jer smo mi u Cazinu ovakvih kvalitetnih kadrova i čestitih imama potrebni i sretni smo što se broj hafiza, čuvara Allahove knjige, svakim danom povećava i što ostvareni ljudi u mnogim životnim segmentima postaju hafizi Kur'ana Časnog." - naglasio je glavni cazinski imam Said-ef. Mujakić.

Hafizi su potom proučili po odlomak iz časnog Kur'ana, a posljednji u tom zlatnom nizu je bio hafiz Ahmed koji je proučio posljednje Kur'anske sure, a s obzirom da je vrhunski učač Kur'ana, emocija nije nedostajalo. U halki hafiza su bili kurra hafiz Aziz Alili, hafiz Suad Šahinović, hafiz dr. Rifet Šahinović, hafiz Muharem Šeperović, hafiz Dževad Šahinović, hafiz Abdusamed Podojak, hafiz Edin Fajković, hafiz Numan Bajrić, hafiz Talha Tričić, hafiz Malik Bajrić, hafiz Bilal Kovačević, hafiz AHmed Šišić. Hafisku dovu proučio je muhaffiz hafiza Ahmeda kurra hafiz dr. Dževad Šošić.

Izaslanik reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića je bio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. On je istakao da od medresanskih dana poznaje Sulejman-ef. i da ih sudbina često vezala zajedno i da se radi o jednoj čestitoj i plemenitoj porodici koja posebno njeguje ljubav prema Kur'anu Časnom. On je prenio selame i čestitke Reisu-l-uleme i poručio:

"Uzvišeni Allah u časnom Kur'anu Kur'an naziva ruhom - dušom, životom aludirajući da je Kur'an objavljen živima. Kur'an daje život onima koji ga slušaju, onima koji ga uče i onima koji njegove upute primjenjuju u svojim životima. Oni koji ga slušaju osjećaju smiraj, oni koji ga uče osjećaju polet, a koji koji primjenjuju njegove upute imaju velike benefite od toga, kako kažu učenjaci "bahru-l-hasenat - more dobra" i veliki bereket Božiji. Gdje god da je hafiz, u tom mjestu ima mnogo blagodati. Hafiza Ahmeda često susrećem i ono što odgovorno tvrdim jeste da hafizu Ahmedu zaista priliči titula hafiza Kur'ana Časnog" - istakao je muftija Kudić.

Nakon obraćanja muftije Kudića uslijedila je dodjela diplome hafiza Kur'ana Časnog hafizu Ahmedu Hašiću, a potom su prisutni poštujući epidemiološke mjere čestitali mladom hafizu i darivali ga povodom ovog velikog događa i posebnog povoda.

Iz biografija hafiza Ahmeda Hašića:

Hafiz Ahmed Hašić (sin Sulejman-ef. i Jasminka-hanume) je rođen 1997. godine u Cazinu. Završio je medresu „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu i trenutno je student na Fakultetu Islamskih nauka u Sarajevu. Kroz mektebsku nastavu je ostvario najbolje rezultate, tako što je bio pobjednik mektebskog takmičenja na nivou Rijaseta i tako postao prvi koji je bihaćkom muftijstvu donio titulu prvog. Na 22. Evropskom takmičenju učača Kur'ana u Zagrebu u kategoriji tilavet-medresa osvojio je također prvo mjesto. Izdao je i svoj samostalni album ilahija pod nazivom „Ya ilahi“, te je član hora Medžlisa IZ Sarajevo i akademskog hora Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Učesnik je brojnih svečanosti na kojima se uči Kur'an i interpretira duhovna pjesma.