Provedena prva transplantacija lica i ruku na svijetu: "Mogu se opet smijati"

.
PROŠLO je više od dvije godine otkako se Joe Dimeo zadnji put mogao nasmiješiti

PROŠLO je više od dvije godine otkako se Joe Dimeo zadnji put mogao nasmiješiti.

 

Dimeo je u srpnju 2018., kao 20-godišnjak, zaspao za volanom, izgubio kontrolu nad vozilom i udario u rub ceste nakon čega se auto zapalio.

Spasio ga je prolaznik koji ga je hrabro izvukao iz vozila prije nego što je ono eksplodiralo. Dimeo je zadobio opekline trećeg stupnja na gotovo 80% tijela. Ostao je bez kapaka, ušiju i većine prstiju. Također je imao velike ožiljke na licu i vratu koji su mu djelomično prekrivali oči i zbog kojih se otežano kretao, piše CNN.

 

Operacija je trajala 23 sata

Ove srijede su liječnici bolnice NYU Langone priopćili kako su, nakon 23 mučna sata operacije, uspjeli Dimeou transplantirati kožu lica i ruke. Operacija je obavljena u kolovozu prošle godine, no liječnici su čekali neko vrijeme da je proglase uspješnom jer je trebalo vidjeti hoće li doći do odbijanja transplantanata.

 

"Do sada je uspješno izvedeno preko stotinu transplantacija ruku i skoro 50 transplantacija lica. Dakle, nije bilo razloga zašto ne bismo mogli uspješno obaviti oba procesa“, rekao je u srijedu liječnik Eduardo Rodriguez, voditelj tima koji je izveo transplantaciju.

 

Do sada su na svijetu bila dva pokušaja transplantacije lica i ruku, ali obje operacije su bile neuspješne.

"Morali smo izbjeći infekciju, trebalo je sve izvesti što je brže moguće. Morali smo pažljivo birati donora i primijeniti najsuvremeniju tehnologiju kako bismo osigurali uspjeh. Upravo to smo i učinili. Joe je zdrav, mlad, jak, voli vježbati, zdravo jede i snažno je želio da ova operacija uspije“, kazao je Rodriguez.

 

Uzeli tkivo od umirućeg donora

U operaciji je sudjelovalo 80 ljudi iz šest kirurških timova. Izvodila se u dvije operacijske sale. U jednoj su liječnici uklonili tkivo lica i ruku s umirućeg donora i zamijenili ga s 3D protezom.

 

"Uvijek počinjemo operaciju minutom šutnje kako bismo odali počast obitelji donora. Treba imati na umu da se netko mora odreći svog života kako bi drugi mogli nastaviti živjeti", napomenuo je Rodriguez.

 

Nakon toga su u drugoj sali liječnici Dimeou pričvrstili novo lice i ruke. Zatim je bio na odjelu intenzivne njege četrdeset i pet dana te dva mjeseca na stacionarnoj rehabilitaciji.

 

Mladić je uskoro naučio otvoriti nove kapke, micati novim rukama i ponovno se smiješiti.