Provjeravat će se imovina i interesi sudaca i tužilaca u BiH

.

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine je tokom prve dana sjednice formiralo novi odjel za provođenje postupka za provjeru izvještaja o imovini kandidata za pravosudne funkcije.

Ovim potezom VSTV-a, odnosno izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u, predviđeno je osnivanje ovog odjela koji će biti odgovoran za provjeru izvještaja o imovini i interesima sudaca i tužilaca.

Po zakonu, suci i tužioci moraju dostaviti izvještaje VSTV-u jednom godišnje, osim novih nosilaca pravosudnih funkcija koji moraju dostaviti početni izvještaj u roku od 30 dana od dana preuzimanja funkcije.

Ova odluka predstavlja dodatak izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u koje su ranije usvojene, a koje su izazvale kontroverze. Prema tim izmjenama, postoji mogućnost da se imovina nosilaca pravosudnih funkcija prenese na rođake i djecu koji ne žive s njima u istom domaćinstvu, što bi umanjilo mogućnost provjere njihovih izvještaja o imovini.

Također, VSTV je usvojilo prijedlog nove sistematizacije radnih mjesta u okviru ovog odjela, uključujući 14 novih radnih mjesta, od kojih će deset biti u ovom novoformiranom odjelu. Ovaj odjel će se kasnije proširiti na ukupno 17 zaposlenih.

Osim toga, predviđeno je i popunjavanje četiri radna mjesta, od kojih tri u uredu disciplinskog tužitelja i jedno mjesto web urednika.