Provjerite zašto stalno osjećate umor

Umor je postao sastavni dio života zbog svakodnevne jurnjave i brojnih obaveza koje moramo završitii

Ako ne možete izdržati do kraja radnog vremena bez nekoliko šolja kafe, znajte da niste jedini. Umor je postao sastavni dio života zbog svakodnevne jurnjave i brojnih obaveza koje moramo završiti. 

Ako patite od hroničnog umora ili se osjećate iscrpljenije nego inače, a ne možete ga se nikako riješiti, posavjetujte se s ljekarom kako bi vas uputio na dodatne pretrage.

Jedan od razloga konstantnog umora je nedovoljno kvalitetnog sna. Stručnjaci ističu kako nije dovoljno samo spavati osam sati nego je bitan i kvalitet sna. Mnogi se žale da u krevetu provedu devet sati, ali osjećaju kao da se nisu naspavali. Ljekari upozoravaju da postoje brojni faktori zbog kojih se ne možemo naspavati – previsoka ili preniska temperatura u sobi, neudoban krevet, buka izvana... Zato, poradite na kvalitetu sna.

Ali, umor nije rezultat samo nespavanja - potiče ga i konzumiranje alkohola prije odlaska u krevet, ali i perfekcionizam, dramatiziranje, loša hrana i previše popijenih kafa tokom dana.

I odgađanje vježbanja za sutra kako biste se danas odmorili veoma je kontraproduktivno i može vas još više umoriti, pokazala je jedna američka studija. Prema njoj, ljudi koji rade sjedilačke poslove te vježbaju barem 20 minuta tri puta sedmično, već nakon šest sedmica imaju više energije i manje su umorni.

Čak i blaga dehidracija ima utjecaj na tjelesne funkcije i stvara osjećaj premorenosti. Nedostatak vode uzrokuje smanjenje volumena krvi pa krv postaje gušća. Zbog toga srce kuca sporije i smanjuje se brzina kojom kisik dolazi do ćelija u organizmu.

Posljedice manjka željeza u krvi su lupanje srca, nedostatak zraka, ali i hronični umor. Anemija je češća kod žena nego kod muškaraca, a uzrok je nedovoljan unos željeza u prehrani.