Prva žrtva gripe u Fojnici: Umro 48-godišnji muškarac

Prvi ovogodišnji smrtni slučaj koji je prouzrokovala gripa zabilježen je i na području općine Fojnica. Naime, kako „Avaz“ saznaje, riječ je o 48-godišnjem muškarcu M. H., koji je bio nastanjen u mjestu Ostružnica kod Fojnice.  

Pacijent je, kako saznajemo, preminuo u petak. Iako ovaj slučaj nije prijavljen nadležnom Kantonalnom zavodu za javno zdravstvo Srednjobosanskog kantona (SBK), kao ni Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, prema navodima prijatelja bliskih članovima porodice, kod M. H. je potvrđen virus sezonske gripe.  

Preminuli M. H. ležao je u kući nekoliko dana. No, s obzirom na to da mu se stanje zakompliciralo, upućen je u Kantonalnu bolnicu Travnik. Odatle je nakon nekoliko dana vraćen kući, gdje mu se nakon samo dan stanje opet zakompliciralo, te je upućen u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje je u petak i preminuo.

Inače, ovo nije jedini smrtni slučaj zabilježen na KCUS-u. No, nijedan do sad nije prijavljen nadležnom zavodu.

Kako saznajemo, jedan od pacijenata koji je prošle sedmice preminuo na Klinici za infektivne bolesti KCUS-a je 70-godišnji starac iz Kaknja.

Uprkos padu broja oboljelih, za vikend je zabilježen prvi smrtni slučaj od gripe i na području Unsko-sanskog kantona. Naime, radi se o 63-godišnjaku koji je, pored teške upale pluća, imao problema sa srcem, dijabetesom i pretilošću.

Ovu informaciju potvrdili su na Infektivnom odjelu Kantonalne bolnice u Bihaću, na kojem se liječe teži slučajevi gripe.

- U 2018. godini imali smo osam slučajeva koje smo liječili pod dijagnozom gripe i svi su imali upalu pluća. Jedan od tih bolesnika, koji je uz influencu komorbiditet imao i srčanih problema je umro. Naime, radi se o teškoj upali pluća, tj. bolesnik je imao težih problema prilikom disanja - naveli su u Infektivnom odjelu Kantonalne bolnice u Bihaću.