Prvačići u bihaćkom naselju Brekovica dobili svoje odjeljenje

Nakon pobune roditelja učenika prvih i trećih razreda u Osnovnoj školi Brekovca, koji nisu željeli da njihova djeca nastavu pohađaju u kombiniranom odjeljenju, ovaj problem riješen je na zadovoljstvo obje strane. 

Više adresa

Obratili su se na više adresa, među kojima i Ministarstvu obrazovanja Unsko-sanskog kantona, kojim rukovodi Muhamed Ramić (SBB), gdje su, kažu, naišli na razumijevanje. Tako će 14 prvačića ipak dobiti svoj razred te će oni i đaci trećih razreda, njih 11, pohađati nastavu svako u svom odjeljenju.

Zašto je problem raditi u kombiniranom odjeljenju, objašnjava nastavnik u OŠ Brekovica Emir Abdijanović, koji iza sebe ima više od 20 godina rada u prosvjeti.

- Teško je održati koncentraciju i pažnju kad je jedan razred u pitanju. I mi, odrasli, se nekad ne možemo koncentrisati na zadano, a kamoli djeca. Ovdje su sada u pitanju dva različita razreda, gdje se jedno gradivo objašnjava jednim učenicima i samim tim se skreće pažnja drugom razredu, koji sluša šta drugi rade - ističe Abdijanović.

Roditelji učenika, posebno prvačića, smatraju da djeca u kombiniranim odjeljenjima ne stječu znanje, jer devetogodišnje osnovno obrazovanje, između ostalog, znači da su sadržaji prilagođeni šestogodišnjaku, što uključuje učenje kroz igru, kao i individualni pristup učeniku.

- Svakog dana kupimo svojevrsne bisere djece te sažalijevamo nastavnike koji, pored vrhunskog iskustva i toga što slove za najbolje učitelje, u tim kombiniranim odjeljenjima pokušavaju da nekako naprave radnu atmosferu - kazao nam je Nazif Horozović, roditelj učenika prvog razreda OŠ Brekovica.

 Šire gradivo

Kombiniranim odjeljenima protivi se i Zehrad Majstorović, također roditelj učenika, ali trećeg razreda. Kao razlog navodi to što učenici trećeg razreda ove godine imaju šire gradivo, uvode se ćirilica, lektire, ali i strani jezik.

 

Godišnje gube 30 učenika 

Nastavu u Osnovnoj školi Brekovica trenutno pohađa 313 učenika, a lani ih je bilo 370. Posljednjih godina godišnje gubi i do 30 učenika, koji školovanje najčešće nastavljaju u inozemstvu, gdje odlaze s roditeljima. U Brekovici se, kažu nam mještani, 80 posto stanovništva iselilo u evropske zemlje. Nastavi li se ovaj trend, neće samo doći u pitanje rad područnih nego i centralne škole.