Prvi dan ljeta Mostaru vratio turiste i skokove sa Starog mosta

.
S prvim danom ljeta u Mostaru je konačno oživio turizam koji se željno iščekivao nakon "mrtvila" koje je izazvala pandemija koronavirusa.

 

Stari most i staru gradsku jezgru danas su doslovno preplavili turisti koji su autobusima pristizali iz čitavog regiona te uživali u ljepotama grada na Neretvi i zanimljivim sadržajima.

Dolaskom brojnih gostiju otvorena je i sezonu skokova članovima Kluba skakača u vodu Mostari, koji su danas sa UNESCO-ovog nadaleko poznatog spomenika u ledenu Neretvu skakali za turiste i priuštili im prizor za pamćenje.

Mnogi su uživali na suncu neke od terasa ugostiteljskih objekata u raznim delicijama i napicima, ali i u šetnji ili na pješčanoj plaži pored Neretve uz pogled na Stari most.

Pogdledajte video OVDJE

 

Sve to mnogi su fotografirali i snimali, kako bi podijelili sa prijateljima putem društvenih mreža ili spremili u značajna sjećanja nesvakidašnjih trenutaka.

 

Zbog atmosfere u Mostar radostan je direktora turističke zajednice Grada Mostara Mensud Duraković, koji nam je otkrio da su prvi autobusi turista u Mostar stigli upravo danas.

 

"Danas je u Mostar stiglo sedam autobusa sa turistima iz čitave regije, zbog čega sam jako sretan", kaže Duraković za Klix.ba. 

 

Ovo je kako naglašava od pojave pandemije uzrokovane koronavirusom prvi značaj broj turista u Mostaru. Iako još nisu otvorene sve granice po njegovim riječima je došao i veliki broj građana iz dijaspore, a kaže da ih je za sada najviše iz Norveške.

 

"Ovo je danas poseban da za Mostar, turizam se vraća. Nije kao što je bilo ranijih godina, ali nama je važno da je Mostar kao destinacija prepoznat u regionu. Posebno me raduje što je veliki broj mladih ljudi koji dolaze i sve više njih se interesuje za noćenje i duži boravak ovdje", kaže Duraković za Klix.ba. 

 

Ističe kao je svjestan da se štete nanesene turizmu ne mogu nadoknaditi, ali optimistično kaže kako ne sumnja da će turizam u Mostaru i Hercegovini ove sezone biti uspješan usprkos svemu. To je kako naglašava nagovijestio sam prvi dan ljeta.