Prvi dio penzije ide za lijekove, drugi za režije, a sve što ostane je za preživljavanje

asd
Upravni odbor Saveza udruženja penzionera FBiH održao je sastanak na kojem je ponovo zatraženo vanredno povećanje penzija do kraja ove godine.

Kako je za „Avaz“ rekao predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić, jedan od zaključaka je da se zadužuje Upravni odbor Saveza da, putem Federalnog zavoda PIO/MIO, federalnih ministarstava rada i socijalne politike te finansija, a u koordinaciji s premijerom Federacije BiH, iznađe rješenje za vanredno povećanje svih penzija u Federaciji, osim najviših, najkasnije do 25. oktobra.

Uskraćeno liječenje

– Nama je osnovni problem penzija. Mi nismo pijačari, nećemo da se cjenkamo. Tražimo ono što je najneophodnije i ono na šta ljudi imaju pravo. U periodu 2014.-2018. pa do donošenja novog zakona, četiri godine i četiri mjeseca, nijedna penzija nije povećana ni za jednu marku. To je nezabilježeno u svijetu – kaže Mehić.

U slučaju da Upravni odbor Saveza ne naiđe na razumijevanje u zahtjevu za povećanje penzija, obavezan je da organizira mirne proteste i odredi vrijeme održavanja.

Također, obavezuje se Upravni odbor Saveza da pokrene inicijativu putem Federalnog ministarstva zdravlja da se, u cilju efikasnije i racionalnije zdravstvene zaštite, u ravnopravan položaj stave državne i privatne zdravstvene ustanove kako bi se smanjili redovi za čekanje na zdravstvene usluge i penzioneri bili pošteđeni plaćanja privatnih zdravstvenih usluga.

Savez penzionera ima 201.000 aktivnih članova. Kako kaže Mehić, u proteklih godinu ostali su bez 11.651 člana.

– U historiji Saveza nikad nije bilo više, pa to je 5,5 posto članstva. Mi smo uvjereni da nije samo koronavirus bio uzrok smrti, ali jeste indirektni, sigurno. Zato kad mi posmatramo penzije, odmah pored gledamo na zdravstveni sistem i zdravstvenu zaštitu koja nije položila ispit u vrijeme pandemije – ističe Mehić.

Reforma penzionog sistema

Dodao je da je korona pogodila penzionere jer su u sjenci ostali hronični bolesnici kojima su uskraćeni liječenje i operacije.

Uskraćeni su neophodni zahvati i usluge. Penzioneri iz svog džepa plaćaju lijekove za koronu. Tu je i kupovina ostalih lijekova koji nisu na listama. Penzioneri imaju nekvalitetnu ishranu, ne hrane se zdravo, jer nemaju mogućnosti za to. Sve je to doprinijelo velikom broju smrtnih slučajeva – govori Mehić.

Prema njegovim riječima, penzioneri moraju imati efikasnu zdravstvenu zaštitu i to im je podjednako bitno kao redovna penzija.

– Zdravstveni sistem je neefikasan i neorganiziran. Zato mi zahtijevamo reformu penzionog sistema jer smo mi najčešći konzumenti tog zdravstvenog sistema – poručuje Mehić.

Izmjene Zakona

Pojasnio je da je trenutni Zakon o PIO dobar, ali da ima manjkavosti

– Prošle godine su nam uskraćena četiri mjeseca zbog koronavirusa, ove godine zbog negativnih faktora opet nam se uskraćuje usklađivanje penzija. Zakon Vladi FBiH nije omogućio da izvrši usklađivanje, ali zato smo krenuli sa zahtjevom za izmjenama i dopunama Zakona o PIO. Moraju se odrediti liberalniji kriteriji za usklađivanje penzija, međutim, ovaj prijedlog izmjena koji je dostavljen Parlamentu FBiH nije dobar. Nismo zadovoljni jer su izmjene kozmetičke prirode i nije se ušlo u suštinske probleme. Nezamislivo je da svjedočimo ovolikom povećanju cijena, a da Zavod za statistiku, izračunavajući prosječne cijene, obuhvata 600 proizvoda, od kojih 450 se uopće ne tiče penzionera – zaključuje Mehić.

Osnovne životne namirnice

Mehić dodaje da penzionere interesiraju samo prehrana i osnovne životne namirnice i lijekovi.

– Tu odlazi naša penzija, međutim, nama se sabiraju i brodovi, avioni, lokomotive, luksuzni auti, viski, namještaj… Penzioneri prvi dio penzije daju za lijekove, drugi za režije, a sve što ostane koristi se za preživljavanje. Mi smo tražili da se stopa rasta cijena promijeni i da se ona računa samo za one proizvode koje koriste penzioneri. Drugo, mi u FBiH imamo ljude koji primaju srazmjerne penzije, koje se isplaćuju iz dva dijela. Oni, da bi ostvarili penziju, morali su uvezati staž, ali kad se saberu dva dijela penzije, oba su ispod iznosa najniže penzije. Oni samo traže da im se namiri na iznos najniže penzije i to nam nije prošlo na Vladi FBiH – pojasnio je Mehić.

Brojni problemi

Prema njegovim riječima, brojni su problemi penzionera u Federaciji BiH.

– Zakonom je regulirano da pokopninu mogu dobiti članovi porodice koji žive u FBiH ili u Brčkom. Šta je s ljudima koji su se vratili na teritoriju RS? Te porodice niko neće da gleda, a mi smo im uskratili pomoć. Dakle, Federacija BiH destimulira povratak i krši Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma – zaključio je Mehić.