Iran: Prvi metak u Zaljevu diže cijenu nafte iznad 100 dolara

Najviši vojni savjetnik iranskog vrhovnog vođe istakao je kako je Washington svjestan da su mu snage na dometu Islamske Republike.

Bilo kakav sukob između Irana i Sjedinjenih Američkih Država u Zaljevu utjecao bi na to da cijena nafte skoči iznad 100 dolara za barel, upozorio je u nedjelju visoki iranski zvaničnik Yahya Rahim Safavi.

"Prvi metak u Zaljevu dovest će do skoka cijene nafte iznad 100 dolara za barel, što će biti nepodnošljivo za Ameriku, Evropu i američke saveznike, kao što su Japan i Južna Koreja", rekao je Safavi, koji je najviši vojni savjetnik iranskog vrhovnog vjerskog vođe, ajatolaha Alija Khameneija.

Kako je dodao, Amerikanci su potpuno svjesni činjenice da su njihove oružane snage u regiji na distanci koju mogu pogoditi iranske rakete.

Udarna grupa bombardera

Safavi je kazao kako su sve američke i strane mornaričke snage u Zaljevu u dometu raketa zemlja-more iranske Revolucionarne garde.

Politička kriza između Irana i SAD-a dovela je do zaoštravanja situacije u Zaljevu, a naročito poslije odluke Washingtona da pošalje udarnu grupu bombardera, na čelu s nosačem aviona "USS Abraham Lincoln" kao signal Teheranu, podsjećaju agencije.

Pentagon je ovaj korak okarakterizirao kao odgovor na dokaz povećane spremnosti Irana da izvede ofanzivu protiv američkih snaga i interesa SAD-a, kako prenosi Al Jazeera Balkans.