Prvi novembar nije nerealan za kandidacijski status, ali "do nas je"

Da bi BiH dobila kandidacijski status u novembru ove godine, kako su najavili članovi predjedništva BiH, nephodno je za početak poslati odgovore na dodatna pitanja koje je zatražila Evropska komisija.

Mnogo se radilo prethodnih mjeseci, poručeno je uoči odlaska u Brisel, no nedovoljno jer odgovori unatoč ranijim obećanjima, nisu otpremljeni u Brisel zajedno sa Predsjedništvom. Stvar je tehničke, a ne političke prirode, pojašnjavaju iz Vijeća ministara BiH.

"Šesto pedeset pet pitanja je kroz mehanizam koordinacije tehnički usaglašeno, kroz radne skupine. Ona se trenutno prevode. Konsenzusom se došlo do tog rješenja. Kada se prevedu na engleski i sva tri jezika, idu na sve nivoe vlasti na potvrdu. Nema nikave fame, uspjeh je postignut. Sada je to na potvrdi", kaže Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg VM BiH, kako prenosi N1. 

Bez odgađanja je neophodno formirati Vijeće ministara i vlasti na svim nivoima, nastaviti sa reformama u koje spadaju vladavina prava, uključujući izbornu reformu, provedbu odluka Ustavnog suda i jačanje pravosuđa, kao i nastavak socioekonomskih reformi, navedeno je u saopštenju nakon sastanaka Predsjedništva sa Federicom Mogherini, no konkretan datum za kandidacijski status nije naveden osim nade za ubrzani napredak do kraja godine.

"Nismo se proslavili sa implementacijom reformske agende, nismo se proslavili ni sa vladavinom prava, ali ni sa parlamentarnim odborom koji treba biti zakonodavna spona prema Evropskom parlamentu. Ali jesmo sa tehničkim nivoom, kada su u pitanju sektori gdje god je profesija, gdje je tehnika, gdje je struka, tu nismo uopšte loši. Čim se ostavi mjesto za politikanstvo, tu padamo", komentira Lejla Ramić-Mesihović iz Vanjskopolitičke inicijative BiH.

Kandidacijski status ovisiće od mišljenja Evropske komisije o spremnosti BiH, tzv.aviju u koji se može očekivati u aprilu kada EK izlazi sa svojim redovnim izvještajima za sve države u procesu pridruživanja. Ovisno o dinamci urađenog posla, BiH u najboljem slučaju može očekivati sljedeće mišljenje.

"Može biti direktno pozitivno, da BiH je spremna predlažemo dodjelu statusa kandidata i predlažemo prelazak u naredenu fazu a to je otvaranje pregovora o članstvu. No nakon što je Hrvatska 2005. godine dobila pozitivno mišljenjea, niko nije dobio bezuslovno mišljenje. Obično je bilo da, ali. Predlažemo kandidacijski status, ali prije toga treba uraditi još nešto", pojašnjava Osman Topčagić iz Panevropske unije BIH.

U slučaju BiH, moguća su pitanja koja se i sada naglašavaju kao prioriteti. Eventualno pozitivno miljenje trebaju potvrditi ministari vanjskih poslova EU (Evropko vijeće) koji donose konačnu odluku o dodjeli statusa kandidata.

"Kada će Evropsko vijeće donijeti svoj konačni sud, to nije toliko bitno, koliko je bitno da dobijemo AVI, mišljenje, kako bi što prije svoje buduće aktivnosti mogli fokusirati u tom pravcu da nam period između kandidacijskog statusa i otvaranja poglavlja za pregovore, bude što kraći", naglašava Ediin Dilberović iz Direkcije za evropske integracije BiH.

Prvi novembar nije nerealan za kandidacijski status zahvaljući i kraju mandata evropskih zvaničnika, ocjenjuju naši sagovornici ali i zaključuju poput članova Predsjedništva u Briselu, prije svega do nas je

"Nama je potrebna u ovom trenutku prije svega vizija, da prihvatimo kako nas gledaju u Briselu, da smo deset godina iza Albanije, da nećemo postati članica u naredna dva ili tri desteljeća po tom scenariju, ili da to sve obrnemo i stignemo zemlje u regiji", ocjenjuje Adi Ćerimagić iz Evropske incijative za stabilnost.

Kandidacijski staus tek je početak. Nakon toga očekuje se otvaranje pristupnih pregovora o prilagodbi domaćeg zakonodavstva sa 35 poglavlja tzv. akija, evropskog zakonodavstva što bi u najboljem slučaju BiH uvelo u evropsku porodicu 2030. godine.