Prvi rezultati analize u Izraelu pokazuju da je "Pfizerova" vakcina vrlo efikasna

.
Koen procjenjuje da vakcina neznatno premašuje efikasnost predviđenu u „Pfizerovim“ kliničkim ispitivanjima

„Pfizer“ vakcina efikasna je više nego što su pokazala prethodna klinička ispitivanja, rezultat je prve analize Izraelaca koji su primili dvije doze vakcine. 

 

Izraelska zdravstvena služba Makabi objavila je da je prve sedmice poslije potpune imunizacije koronavirusom zaraženo samo 0,015 procenata ljudi, odnosno 20 od 128.600 vakcinisanih. Vodeći izraelski imunolog Siril Koen izjavio je za izraelske medije da je za tih nedjelju dana inficirano 0,65 procenata opće populacije. Koen procjenjuje da vakcina neznatno premašuje efikasnost predviđenu u „Pfizerovim“ kliničkim ispitivanjima i da su rezultati "uzbudljivi" jer potvrđuju pretpostavku da je vakcina visoko efikasna.

Analitičarka Makabija Anat Eka Zohar rekla je da su rezultati "vrlo dobri" i da, ako se tako nastavi, moglo bi biti da je vakcina efikasnija nego što je farmaceutski gigant „Pfizer“ mislio na osnovu svojih ispitivanja. Iako se radi o prvim podacima oni su veoma važni u trenutku kada cijeli svijet gleda u Izrael kako bi se utvrdila efikasnost vakcine, dodala je ona. Koen je, međutim, upozorio da uprkos, kako je rekao, "impresivnim rezultatima" nema kontrolne grupe niti dovoljno podataka o vakcinisanim ljudima.

 

Niko od 20 zaraženih nije na bolničkom liječenju, niti je imao temperaturu višu od 38,5 stepeni, što bi mogao da bude pokazatelj da vakcina sprečava ozbiljnu bolest, čak i kod inficiranih, rekla je analitičarka Eka Zohar, ali je dodala da se ne zna koliko bi oni bili bolesni bez vakcine.