Prvi sastanak Koordinacionog tijela BiH u vezi s Trgovskom morom

trg mora
Prvi sastanak Koordinacionog tijela Bosne i Hercegovine za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore najavljen je za danas u Banjoj Luci.

 

Konačno je krenula realizacija jednog zahtjeva iz peticije i protesta Incijative "Trgovska mora, reci NE MOŽE" koju predvodi Senad Šepić i Nezavisni blok a sve u cilju spašavanja oko 200 000 ljudskih života, privrede i prirodnog bogatstva BiH na samoj granici između BiH i Hrvatske.

Koordinaciono tijelo BiH čine ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

Osim članova Koordinacionog tima, sastanku će prisustvovati i direktor Državne regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost Marinko Zeljko, Saša Magazinović, predstavnik Zelenog kluba – međuparlamentarne grupe poslanika i Miroslav Drljača, načelnik općine Novi Grad, najavljeno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Iz BiH već duže vrijeme upozoravaju Hrvatsku da odustane od plana da na Trgovskoj gori napravi odlagalište radioaktivnog otpada, što može imati štetne posljedice po zdravlje građana u Bosni i Hercegovini.