Put na hadž poskupio ove godine: Čak 12.000KM vam je potrebno za odlazak

.
Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini utvrdila je da cijena ovogodišnjeg odlaska na hadž iznosi 12.000 konvertibilnih maraka.

Ovakvu odluku donio je Rijaset na današnjoj 8. vanrednoj sjednici posvećenoj organiziranju ovogodišnjeg hadža, održanoj pod predsjedavanjem zamjenika reisul-uleme Enes-ef. Ljevakovića.

U obrazloženju se navodi kako je cijena utvrđena nakon temeljite analize svih troškova i uvažavanje činjenice da je došlo do velikog povećanja cijena smještaja, unutrašnjeg prijevoza i taksi-usluga u Kraljevini Saudijskoj Arabiji.

 

Na današnjoj sjednici usvojen je i prijedlog za imenovanje rukovodstva hadža, te vodičke i ljekarske službe. Također, razmatrane su ponude i odabran avio-prijevoznik hadžija, te usvojene ponude za smještaj hadžija u Mekki i Medini piše klix.

 

Posdjećamo 2019-te godine za odlazak vam je trebalo nešto više od 8.150 konvertibilnih maraka. Zbog pandemije, broj hodočasnika je prošle godine bio ograničen na nekoliko hiljada, dok je godinu ranije hadž obavilo samo 1.000 osoba.

Izvor: