Naša stranka Bosanski Petrovac: Putevi ne smiju biti u službi predizborne kampanje

Na vanrednoj sjednici Općinskog vijeća Bosanski Petrovac izglasano je kreditno zaduženje u iznosu od 1.200.000 KM za asfaltiranje prioritetnih putnih pravaca na području Općine.

Zdravko Radošević, vijećnik Naše stranke, nakon što je uvažena njegova intervencija o uslovima zaduženja, glasao je za.

„Pred vijećnike je došao definisan spisak putnih pravaca bez kriterija na osnovu kojih su ti pravci određeni te bez argumentovanog utroška sredstava. Jasno je bilo da su putevi birani s ciljem održavanja i proširenja biračke baze vladajućih stranaka.

Ja sam insistirao da se Dopunom u članu 2 postojeće odluke definiraju kriteriji na osnovu kojih će se vršiti izbor putnih pravaca koji će se asfaltirati i utvrditi stvarna cijena koštanja pojedinih trasa na osnovu predračunskih radova.

Naša stranka će insistirati na strogim kriterijima na osnovu kojih će se morati dokazati opravdanost investicije svakog pojedinog putnog pravca, odnosno trošenja budžetskog novca. Takođe ćemo insistirati na kvalitetnom i odgovornom nadzoru nad ovim projektima, s obzirom na to da iskustvo iz nekih drugih projekata, koji su se realizovali prethodnih godina, svjedoči o vrlo nekvalitetnom izvođenju i realizaciji tih projekata.

Ako govorimo o argumentima koji idu u prilog ovom kreditnom zaduženju, na prvom mjestu je činjenica da se godišnje na ljetno održavanje makadamskih puteva troši cca 80.000 KM.

Pametnim projektnim planiranjem suma od 1.200.000 KM, koliko iznosi kreditno zaduženje, može se značajno uvećati učešćem viših nivoa vlasti, pogotovo kantonalne Vlade jer se iz naše općine eksploatišu ogromne količine šumskog bogatstva, te da se upravo veliki broj lokalnih puteva koristi za ovu namjenu“, rekao je Radošević.