Putin naredio djelimičnu mobilizaciju i podržao separatističke referendume u Ukrajini

.
Predsjednik Rusije Vladimir Putin održao je dugo očekivani govor u kojem se osvrnuo na najavljene referendume na teritoriji Ukrajine i dalje korake Ruske Federacije u ovoj državi.

 

Između ostalog, ruski lider je najavio kako će se u Ruskoj Federaciji sprovesti djelimična mobilizacija.

"Govorim o djelimičnoj mobiliizaciji. Mobilisat ćemo one koji su u rezervi, koji imaju iskustvo u armiji i koji imaju iskustvo u borbama. Prije nego što budu poslani na front, proći će kroz obuku. Odluka je potpisana. Mobilizacija se organizuje od danas. Pozivam sve regije da nam pruže podršku u ovome. Želim poslati i poruku onima koji će biti mobilizirani. Bit će im garantovani isti uslovi kao i vojnicima koji su tu pod ugovorom", rekao je Putin.

Nakon toga, osvrnuo se i na djelovanje Zapada.

"Zapad je prešao sve granice. Čujemo prijetnje protiv nas, naše zemlje. Govore da će im dati rakete dugog dometa kojima mogu gađati Krim i druge dijelove naše teritorije kao što su Kursk i Belgorod. Ne skrivaju više da Rusija mora biti uništena", rekao je ruski lider.

Također, poslao je i upozorenje zapadnim zemljama koje nastavljaju podržavati Ukrajinu.

"Želim da vas upozorim. Naša zemlja također ima jako oružje i modernije je nego vaše. Teritorijalni integritet naše zemlje bit će zaštićen i koristit ćemo sve što imamo. Ne blefiramo. Građani Rusije moraju znati da će teritorija naše zemlje biti zaštićena, baš svim što imamo. Zapamtite zapadni partneri, vjetar se može okrenuti i prema vama", naglasio je Putin.

Kada je riječ o referendumima, Putin je podržao nastojanja separatista.

"Naša braćo i sestre u Donbasu, Hersonu i Zaporožju. Učinit ćemo sve kako bi se referendumi održali i kako bi ljudi izrazili svoju volju. Odluku će donijeti građani Luganska, Donjecka, Zaporožja i Hersona. Moramo učiniti sve kako bi zaštitili našu domovinu, ljude u Rusiji i ljude na 'oslobođenim' teritorijima. ", mišljenja je Putin.

Na kraju, naglasio je kako glavni cilj Rusije i dalje jeste Donbas.

"Glavni cilj jeste Donbas. Lugansk je potpuno pod našom kontrolom, borbe se nastavljaju u Donjecku. Tu je Kijev osam godina pravio utvrđenja i zbog toga naše jedinice i jedinice Donbasa pokušavaju da spase ljude i korak po korak napreduju.Vojnici koji se bore pod zastavom Donbasa dobit će isti status kao ruski vojnici kako bismo ih adekvatno zaštitili", zaključio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Foto: Screenshot