Putin: Novo rusko naoružanje decenijama ispred stranih suparnika

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak se pohvalio naprednim nuklearnim naoružanjem svoje zemlje, rekavši da je ono decenijama ispred stranih konkurenata

Govoreći pred diplomantima ruskih vojnih akademija, Putin je kazao da novo naoružanje predstavlja kvantni skok u vojnim kapacitetima zemlje.

"Naši brojni sistemi naoružanja godinama su, možda i decenijama, pred analognim stranim sistemima. Savremeno oružje doprinosi višestrukom jačanju ruskih vojnih potencijala", poručio je Putin mladim vojnim oficirima u ornamentiranoj dvorani Kremlja.

Ratoborna izjava dolazi u vrijeme dok se Putin priprema za samit s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom zakazanim za 16. juli u Helsinkiju. Rusko-američki odnosi pali su na najniže nivoe od Hladnog rata zbog ukrajinske krize, rata u Siriji i navoda o ruskom uplitanju u američke predsjedničke izbore u 2016., kao i oko razlika u pitanjima kontrole nuklearnog oružja. 

"Ostvarili smo istinski napredak zahvaljujući kolosalnim naporima nauke i razvojnih zavoda i industrije, istinskim podvizima radnika, inžinjera i naučnika", izjavio je Putin oficirima.

Ruski čelnik izdvojio je novo hipersonično vozilo Avangard i novi interkontinentalni balistički projektil Sarmat, koji bi trebali biti uvršteni u vojsku u narednih nekoliko godina. Putin je također pomenuo hipersoničnu raketu Kinžal koja je već na raspolaganju snagama u ruskoj Južnoj vojnoj oblasti.

Ti sistemi su među brojnim novim nuklearnim oružjima koje je ruski čelnik predstavio u martu u jeku napetosti sa Zapadom.

Putin je tada izjavio da je Avangard interkontinentalnog dometa i da može letjeti atmosferom brzinom 20 puta većom od brzine zvuka. Ruski čelnik je dodao da to oružje može promijeniti i kurs i visinu na putu ka cilju, čineći ga "apsolutno otpornim na svaku proturaketnu odbranu". 

Kazao je da je Avangard dizajniran korištenjem novih kompozitnih materijala kako bi bio otporan na temperature do 2.000 stepeni Celsiusa koje rezultiraju letom kroz atmosferu hipersoničnom brzinom.

Sarmat je stvoren kako bi zamijenio Vojvodu, projektil sovjetske proizvodnje, najtežu interkontinentalnu raketu na svijetu poznatu na Zapadu kao "Satan" i koja može nositi deset nuklearnih bojevih glava. 

Putin je kazao u martu da Sarmat teži 220 tona i da ima veći domet od Satana, omogućujući mu da nadlijeće Sjeverni i Južni pol i napadne mete bilo gdje u svijetu. On je istaknuo da Sarmat također može da nosi veći broj nuklearnih bojevih glava, koje su mnogo razornije od onih na Satanu, prenosi AP.