Vladimir Putin položio predsjedničku zakletvu (VIDEO)

Vladimir Putin položio je danas predsjedničku zakletvu na ceremoniji u Kremlju, čime je zvanično počeo njegov četvrti mandat na čelu Ruske Federacije.

"Kunem se da ću u skladu sa nadležnostima Ruske Federacije poštovati i čuvati prava i slobode ljudi i građana, poštovati i štititi Ustav Ruske Federacije, štiti suverenitet i nezavisnost, bezbjednost i cjelovitost države i vjerno služiti narodu", zakleo se Putin.

Putin je potom u govoru rekao da posebno snažno osjeća odgovornost pred mnogonacionalnim narodom u Rusiji, odgovornost pred Rusijom, pred hiljadugodišnjom istorijom ruske državnosti i pred precima.

"Smatram svojim dugom i smislom svog života da uradim sve za Rusiju", poručio je Putin, obraćajući se okupljenima po stupanju na dužnost.

On je dodao da Rusija treba da bude savremena i dinamična, da hrabro prihvata izazove vremena i da jača svoje liderstvo u sferama gdje je tradicionalno jaka.

Ceremonija je održana u tradicionalnom maniru u Andrejevskoj sali u Velikoj palati Kremlja, gdje je Putin dočekan velikim aplauzom, prenio je "Sputnjik

Putin je na izborima u martu osvojio rekordnih 76,7 odsto glasova, što je mu je osiguralo novih šest godina na čelu Rusije.

On je na prethodnim izborima 2000. godine osvojio 52,94 odsto glasova, 71,31 odsto 2004, i 63,6 odsto 2012. godine.

Ruske vlasti upriličile su posebnu inauguraciju predsjednika za drugi mandat Borisa Jeljcina 1996. godine. Od tada je ceremonija prošla kroz određene promjene, ali su ključni elementi i dalje isti.