Putin predstavio Trumpu inicijative za kontrolu oružja

Predsjednik Rusije Vladimir Putin predstavio je predsjedniku SAD Donaldu Trumpu tokom samita u Helsinkiju 16. jula niz konkretnih inicijativa u vezi sa kontrolom oružja, uključujući zabranu oružja u svemiru, piše list "Politiko".

U ruskom dokumentu pod naslovom "Dijalog o pitanju kontrole oružja", u koji je "Politiko" imao uvid, predlaže se produženje takozvanog Novog sporazuma o smanjenju strateškog oružja na još pet godina.

"U ruskom dokumentu istaknut je veliki broj područja u kojima bi dvije zemlje mogle da sarađuju kako bi smanjile opasnost od nuklearnog oružja i ponovo uspostavile bar dio izgubljenog međusobnog povjerenja", piše list.

U dokumentu se sugeriše da bi Washington i Moskva trebalo da preduzmu korake u vezi sa tenzijama u istočnoj Evropi, uz sprovođenje vojnih aktivnosti, kao i da povećaju povjerenje i transparentnost u vojnoj sferi, prenio je TASS.

Dokumentom se dvije strane pozivaju da iniciraju stručne konsultacije, kako bi prepoznale destabilizirajuće vrste oružja, a predlaže se i započinjanje dijaloga u formatu "dva plus dva" ministara odbrane dvije zemlje, kao i šefova ruske i američke diplomatije.