fbpx Putin predstavio Trumpu inicijative za kontrolu oružja

Putin predstavio Trumpu inicijative za kontrolu oružja

Home

Putin predstavio Trumpu inicijative za kontrolu oružja

Predsjednik Rusije Vladimir Putin predstavio je predsjedniku SAD Donaldu Trumpu tokom samita u Helsinkiju 16. jula niz konkretnih inicijativa u vezi sa kontrolom oružja, uključujući zabranu oružja u svemiru, piše list "Politiko".

U ruskom dokumentu pod naslovom "Dijalog o pitanju kontrole oružja", u koji je "Politiko" imao uvid, predlaže se produženje takozvanog Novog sporazuma o smanjenju strateškog oružja na još pet godina.

"U ruskom dokumentu istaknut je veliki broj područja u kojima bi dvije zemlje mogle da sarađuju kako bi smanjile opasnost od nuklearnog oružja i ponovo uspostavile bar dio izgubljenog međusobnog povjerenja", piše list.

U dokumentu se sugeriše da bi Washington i Moskva trebalo da preduzmu korake u vezi sa tenzijama u istočnoj Evropi, uz sprovođenje vojnih aktivnosti, kao i da povećaju povjerenje i transparentnost u vojnoj sferi, prenio je TASS.

Dokumentom se dvije strane pozivaju da iniciraju stručne konsultacije, kako bi prepoznale destabilizirajuće vrste oružja, a predlaže se i započinjanje dijaloga u formatu "dva plus dva" ministara odbrane dvije zemlje, kao i šefova ruske i američke diplomatije.

Topic
Objavio: Wed, 08/08/2018 - 09:12
Back to top