Putujuća izložba ''Anne Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas'' u Cazinu otvorena do 15. decembra

Putujuća izložba ''Anne Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas'' do sada je prikazana u Mostaru, Sarajevu, Stocu, Teočaku.

Izložba, koja na trideset i dva panela donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njezine porodice s kraja Drugog svjetskog rata, ali i aktuelizira pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u savremenom svijetu, otvorena je u petak, 22.11.2019. godine, u prostorijama JU „Prva srednja škola“ Cazin i možete ju posjetiti na ovoj lokaciji do 09.12.2019. u vremenskom periodu 10:00-15:00 sati.

- "Molimo veće grupe da se za posjetu unaprijed najave kako bi ih kroz izložbu proveli učenici - vodiči u punom sastavu (16 učenika). Dođite i provedite jedan historijski čas kod nas", poručuju iz škole.

Poslije navedenog datuma, od ponedjeljka, 09.12.2019. godine, izložba će "gostovati“ u prostorijama JU „Kulturni centar“ Cazin sve do nedjelje, 15.12.2019. godine. Izložba je otvorena za sve posjete, individualne ili grupne, u toku radnog vremena - za sve one koji žele saznati nešto više o holokaustu, stradanju djece u tom periodu, preživljavanju u teškim uslovima, borbi protiv svih vrsta fašizama...

O izložbi

Putujuća izložba Anne Frank – Historija za sadašnjost na tridesetak izložbenih panela donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njene porodice sa kraja Drugog svjetskog rata, ali i aktualizira pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u savremenom svijetu. Djevojčica je u cijelom svijetu prepoznata kao simbol dječije žrtve holokausta. Rođena je u Frankfurtu na Majni 1929. godine. Četiri godine poslije sa porodociom seli u Amsterdam, nakon što u Njemačkoj na snagu stupaju protužidovski zakoni. Kada i život u Amsterdamu postane sve opasniji za Annu i njenu porodicu, oni sele u tajno sklonište gdje Anne tokom dvije godine piše svoj dnevnik. U augustu 1944. zabilježen je zadnji zapis u dnevniku, a ubrzo je i otkriveno sklonište u kojem se sa porodicom sakrivala. Petnaestogodišnja Anne umire u logoru. Jedini preživljeli član porodice je Otto Frank, njen otac, koji je i objavio dnevnik.

Izložbu je finansirala Evropska unija, a prikazivanje postavke u Cazinu omogućeno je sredstvima Mreže Zapadnog Balkana skupa sa Konrad Adenauer fondacijom kao i Kućom Anne Frank iz Holandije u BiH.