Pyongyang: SAD i Južna Koreja će osjetiti nemilosrdnu osvetu

Home

Pyongyang: SAD i Južna Koreja će osjetiti nemilosrdnu osvetu

Vojna komanda Korejske narodne armije na granici sa Južnom Korejom, Pahmundžom, zaprijetila je Sjedinjenim Američkim Državama i Južnoj Koreji "nemilosrdnom osvetom" zbog zajedničkih vojnih vježbi dvije zemlje "Ulči čuvar slobode", koje su počele u ponedjeljak, saopćla je agencija Kjodo. 

Ove vježbe Pyongyang vidi kao probu za oružani sukob. 

- Nakon što su (SAD i Južna Koreja) ignorirali naša upozorenja da treba da učine pravilan izbor i organizirale opasnu vojnu provokaciju, one neće moći da izbjegnu nemilosrdnu osvetu i kaznu - navodi se u saopćenju vojne komande Sjeverne Koreje. 

Činjenica da su na vojnu vježbu stigli komandant Pacifičke komande američke mornarice admiral Hary Haris, direktor Strateške komande vazduhoplovstva John Haiten i direktor Centra PRO Samuel Grieves, također je izazvala nezadovoljstvo vojske Sjeverne Koreje, koja smatra da će to "dodatno pogoršati ozbiljnost situacije". 

- Sjedinjene Američke Države ne bi trebale zaboraviti da je naša vojna moć u stanju pripravnosti za lansiranje (raketa) - podsjeća vojska Sjeverne Koreje.

  - Odgovornost za razarajuće posljedice koje će izazvati vojne vježbe, u potpunosti je na Sjedinjenim Američkim Državama koje su izabrale put vojne konfrontacije sa nama - navodi se u saopštenju. 

Na vježbama "Ulči-čuvar slobode", koje su počele u ponedjeljak i trajat će 10 dana, učestvuje gotovo 50 hiljada južnokorejskih vojnika i 17.5 hiljada američkih.

 

(Izvor: Avaz)

Tagovi
Topic
Objavito: Tue, 08/22/2017 - 09:24

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top