Rezultati rada Poljoprivrednog zavoda USK-a u prošloj godini i plan rada za 2020. godinu!

Radni sastanak sa Mehirom Perviz, direktoricom Poljoprivrednog zavoda USK Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona razgovarao je danas sa Mehirom Perviz, direktoricom Poljoprivrednog zavoda USK. Direktorica Perviz prezentovala je rezultate rada Poljoprivrednog zavoda u prošloj godini te plan rada za 2020. godinu u kojem je planirano i proširenje akreditacija novih metoda te novi projekti od značaja za oblast poljoprivrede.
Image

Dokument "Analiza zdravstvenog stanja prirodnih šumskih populacija kestenovih šuma sa prijedlogom mjera za očuvanje i formalnu zaštitu populacije pitomog kestena na području općina Bužim i Velika Kladuša" rezultat je projekta koji su partnerski radili : općine Bužim i Velika Kladuša, Poljoprivredni zavod USK, općina Vojnić i Grad Karlovac te Centar za šljivu i kesten iz Hrvatske.

Glavni cilj projekta "Zaštita i promocija kestena" bio je da se zajedničkim aktivnostima i promocijom poveća stupanj zaštite i upravljanja rizicima kestenovih šumama u graničnom području Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a kako je pojas kestenovih šuma u graničnom području cjelina, zajedničke aktivnosti su ključne kako bi se moglo reagovati, smanjiti dalja oštećenja i povećati nivo zaštite šuma.

Image