Stoltenberg: Radar za Crnu Goru znak da se članice pomažu

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg istaknuo je kako je NATO-ovo ustupanje 3D radara tipa HADR (HR 3000) velikog dometa Crnoj Gori, znak da se države članice međusobno pomažu i da NATO pruža pomoć investiranjem u infrastrukturu u mnogim državama članicama.

Kako prenosi RTCG, riječ je o 3D radaru tipa HADR (HR 3000) velikog dometa, koji NATO ustupa Crnoj Gori, a čija je isporuka predviđena u sljedeće dvije godine.

"Svrha NATO je solidarnost, da štitimo i branimo jedni druge i da pomažemo jedni drugima. Novi radar koji dajemo Crnoj Gori pokazuje da zaista pomažemo jedni drugima", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare, uoči sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO koji će početi u srijedu u Briselu.

HADR je zemaljski radar za nadzor vazdušnog prostora koji je prvi put postavljen u Njemačkoj prije više od trideset godina. Predviđen je za upotrebu u nacionalnim mrežama vazdušne odbrane, bilo da se popune praznine u postojećem sistemu, da se poveća sposobnost postojećega sistema ili da se zamjeni zastarjela oprema.

U slučaju Crne Gore kao cilj se navodi da se osigura kompletna slika vazdušnog prostora iznad te zemlje. Pokrivenost opsega je 500 kilometara, a raznovrsna kompjuterska kontrola omogućava radarsku pokrivenost na 30 000 metara nadmorske visine.

Slične taktičko-tehničke karakteristike ima radar AN/FPS-117 koji koristi Hrvatska i nešto stariji sistem AN /TPS-70 u Srbiji.