Radio klub „Una“ Cazin uspješno realizirao još jedan projekat

Radio klub „Una“ Cazin, E71ASM,  koji uspješno postoji i radi već dugi niz godina i koji okuplja oko 150 članova, ovih dana je uspješno realizirao još jedan projekat. 

Pušten je u rad SvxLink direktne konekcije E7/YU/9A/DL pod nazivom „Krajina“. Vrijedna oprema instalirana je na lokaciji Muratovo brdo Cazin. SvxLink radi na frekvenciji 433.450 MHz (70 cm). Sve to, plod je rada velike grupe radioamatera, čiji je cilj da se ide u korak sa razvojem tehnologije i primjena novih načina komunikacije u svijetu radioamaterizma. Od ideje do realizacije proteklo je kratko vrijeme. 

Zahvaljujući prvenstveno Dževadu Durgutoviću, DH1AA, koji živi i radi u blizini Bona u  Njemačkoj, kreatoru i administratoru SvxLinka, koji je na čelu ovog jedinstvenog projekta u svijetu direktne konekcije putem lokalnih čvorova, te Jasminu Kenjaru, DL4KAC, iz Kelna kao donatoru vrijedne opreme i preduzeću „Telinea“ Bihać sponzoru radio kluba,  vrijedni članovi Radio kluba „Una“ Cazin, su uspjeli finalizirati sve poslove oko puštanja u rad ovog SvxLink-a. Radi pojašnjenja, putem SvxLinka, radio amaterima je omogućeno i znatno olakšano da ostvaruju veze kako unutar cijele BiH tako i sa radio amaterima iz zemalja cijelog svijeta.

Ova direktna konekcija se neprestano širi i na ovaj način trenutno su pokriveni veći dijelovi teritorija u gradovima: Srebrenica, Goražde, Srebrenik, Gračanica, Breza, područje Hercegovine, Prijepolje (Srbija), Altenahr (Njemačka), Cazin - veći dio Krajine. 

Posebno je važno da su značaj ovog projekta prepoznali ne samo radioamateri, već i lokalna zajednica i firme koje su svojim sponzorstvom i donacijama znatno olakšale i poboljšale kvalitetu urađenog. 
Više detalja o svemu možete pogledati OVDJE i OVDJE.

Image