Radnici firme kod Bihaća oduševljeni vlasnikom: Da je više ovakvih šefova, narod bi manje bježao iz BiH

.
Muhamed Selimović isplatio radnicima po 1.000 pomoći i još jednom dokazao da cijeni njihovu predanost poslu

 

Preporuku Vlade Federacije da svojim radnicima isplati oko hiljadu maraka pomoći ispoštovao je mali broj poslodavaca u Bosni i Hercegovini, naročito onih u realnom sektoru.  Jedna od onih firmi koja je to učinila je SMM, koja posluje u mjestu Turija kod Bihaća.

Vlasnici firme su pokazali da cijene predanost radnika poslu i upravo u tome leži razlog zbog kojeg ova firma uspješno posluje više od dvije decenije. Inače, firma je specijalizirana za proizvodnju svih vrsta zastora i ima 34 uposlenika. Vlasnik Muhamed Selimović smatra da pored redovnih plata, dobrih uslova i nagrada za rad, radnike treba zadržati prije svega ljudskim odnosom, prenosi Federalna.ba.

Radnika gleda kao čovjeka

- To nije ni prvi, a nadam se niti zadnji put da ćemo nešto takvo napraviti. Čovjek sam koji, prije svega, nastoji gledati radnika kao čovjeka koji je došao da zaradi za sebe i svoju porodicu. Imali smo takvih primjera i prije gdje smo radniku kupili automobil, častimo ih i za bajrame, Novu godinu - navodi vlasnik firme SMM Muhamed Selimović.

Uz sve uvjete koje pruža uposlenici, naročito oni mlađi i ne razmišljaju o odlasku u inostranstvo. Pored ostalog, ova firma je i pokazatelj kako inkluziju primijeniti u praksi. Uposlenik Hari, iako ima potpuno oštećenje sluha, ovdje radi više od pet godina, a između njega i ostalih ne postoji razlika.

- Uvjeti su ekstra, tu smo svi ekipa, dobro se slažemo - kaže uposlenik Dženan Rekić.

Istog mišljenja je i njegov kolega Sead Hodžić.

- Ne pomišljam ići vani, super je. Ne radimo vikende, imam godišnji ljeti sedam, zimi 15 dana - navodi uposlenik Sead Hodžić.

Radimo prvenstveno za sebe i za svoje ljude

Stariji uposlenici koji su tu od prvog dana kažu da ih ovaj čin od poslodavca uopće ne čudi.

- Nije nas iznenadilo jer to se kod njega često dešava. Malo je direktora i šefova koji mogu biti prema radnicima baš korektni. Bilo bi dobro da ih ima više, narod bi manje bježao, bilo bi više ove omladine što ostaje - ističe Asmir Mehonić, prvi uposlenik firme.

I prije ovog gesta, upiti za posao su bili gotovo svakodnevni.

- Svi su nas hvalili, mi ne radimo za to da nas hvale. Radimo prvenstveno za sebe i za svoje ljude. Puno je upita, stvarno puno. Nažalost, nemamo toliko mjesta da bismo mogli zapošljavati - dodaje Selimović.

U vrijeme pandemije ni jedan radnik nije otpušten iz ove firme. Ovo je primjer kako bi se svaki poslodavac trebao odnositi prema svojim uposlenicima, jer da ih je više ovakvih – sigurno bi i stanje u našoj državi bilo bolje, piše Federalna.ba.

FOTO: SCREENSHOT / FEDERALNA.BA