Radnici GIKIL-a: Nadležnima još jedna šansa ili idemo u radikalne mjere

U Global ispat koksnoj industriji Lukavac (GIKIL) već nekoliko dana se provode aktivnosti kako bi proizvodni proces bio sveden na tehnološki minimum, shodno rješenju Federalne uprave za inspekcijske poslove o obustavi rada u ovoj kompaniji.

Od protesta pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu do danas konkretnih informacija o tome da li će koksari biti pružena još jedna šansa nema, a iz Sindikata poručuju da će radnici iscrpiti sve mogućnosti prije nego što se odluče na masovne proteste.

Podsjećamo, radnici GIKIL-a su 23. novembra ove godine bezuspješno protestovali ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu, iz koje im je poručeno da nemaju nikakve ingerencije nad ovom kompanijom koja je većinskim dijelom u privatnom vlasništvu te da je Vlada Tuzlanskog kantona manjinski vlasnik.

I pored ovakve poruke, Sindikat GIKIL-a Federalnoj vladi je dao roka do 30. novembra da poduzme nešto konkretno po pitanju rješavanja problema, uz upozorenje da su spremni na radikalnije poteze. 

Međutim, kako nam je danas rekao predsjednik Sindikata GIKIL-a Mirsad Imamović, na žestoke poteze radnika pričekat će se još nekoliko dana, s obzirom na to da postoje indicije po kojima će biti održani sastanci između predstavnika koksare i nadležnih institucija u cilju pronalaska konačnog rješenja.

"Sinikalni odbor je jutros održao sjednicu s predsjedništvom Sindikata hemije i nemetala FBiH na kojoj je govoreno o našim problemima. Imamo informacije da bi moglo doći do održavanja bitnih sastanka s nadležnima, tako da sada odluku o masovnom okupljanju radnika na kratko odlažemo. Pokušat ćemo iscrpiti još naših mogućnosti, prije danonoćnog okupljanja radnika koje će ujedno biti i naš zadnji potez. Tada ćemo ići do kraja, odnosno ili ćemo opstati, ili nestati. U ovom trenutku ne želim ni pomisliti na dešavanja koja bi mogla uslijediti", rekao je Imamović za Klix.ba.

Krzini štab GIKIL-a iz dana u dan aktivno zasjeda, a radnici poručuju da je ovo zadnja šansa koju daju nadležnima.

"Iako je riječ o izuzetno teškom vremenu, radnici su poprilično savjesni i slušaju upute našeg sindikalnog odbora koji ih neće izdati, jer su u istoj koži. Proces proizvodnje na koksnoj bateriji se smanjuje na tehnološki minimum, a najvjerovatnije će rad na dvije fabrike biti zaustavljen nakon što sirovine budu potrošene. Sve ovo se radi po odluci o zatvaranju GIKIL-a, ali mi smo još uvijek tu da razgovaramo i spasimo ono što se spasiti da. Ne želim ni pomisliti na najgori scenarij nakon zatvaranja kompanije", istakao je Imamović.

Inače, istražni timovi Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Kantonalnog tužilaštva u Tuzli i Federalne uprave za inspekcijske poslove 15. novembra ove godine obavili su detaljan nadzor u krugu GIKIL-a. Dan kasnije, informacije u javnost jedino je plasiralo Tužilaštvo TK čiji su tužioci na terenu utvrdili složenije stanje u odnosu na raniji period. 

Imamović nam je rekao da nakon nadzora povratna informacija od Federalne uprave za inspekcijske poslove koja je ranije izdala rješenje o obustavi rada GIKIL-u, do danas nije stigla. 

"Kao sindikalista nemam pravo davati primjedbe na nečiji profesionalan rad, ali znajući da su prije tri, četiri godine inspekcije znale dolaziti zbog manje bitnih stvari pa biti po 15 dana, sada su trebale imati drugačiji pristup prema nama. Trebali su tačno usmjeravati u realizaciju onih projekata koji su danas najaktuelniji. U GIKIL-u se poduzimaju određene aktivnosti, a da li se realiziraju pravi projekti sada je upitno. Zbog toga, inspekcije bi morale danonoćno biti u GIKIL-u, ako nam je isti cilj", poručio je Imamović.

Još uvijek se čeka nalaz federalnih inspektora te konačna odluka o tome da li će GIKIL, koji već izvjestan period radi bez okolinske dozvole, staviti ključ u bravu.