Radnici Šumarije za primjer- izvršili akciju čišćenja smeća u Cazinu

a

Dana 11.04.2023 godine zaposlenici SPD" Unsko Sanske Šume" d.o.o.Bosanska Krupa,podružnica šumarije Cazin izvrsili čišćenje i prikupljanje smeća.

Bio je to danas lokalitet na području grada Cazina tacnije na regionalnoj cesti R401b Gnjilavac- Koprivna,i izletište Krčane.

Zaposlenici ovog preduzeća su zajedno sa upravnikom šumarije Cazin Ibrahimom Kapićem dipl.ing.sum.prikupili nešto više od 70 vreća smeća na ovom lokalitetu.

Sve prikupljeno smeće su preuzeli radnici JKP" Čistoća d.o.o.Cazin te sa svojim kamionom natovarili i odvezli na deponiju. Naime poznato je da šumarija Cazin pored Grada Cazina pokriva i opcine Velika Kladusa i Buzim gdje se takodje vrse ovakve ili slične radnje prikupljanja smeća,gdje pored zaposlenika učešće imaju i gradani. Primjetno je da nesavjesni vozaći iz putnickih automobila bacaju smeće koje nažalost završi na cesti ili pored ceste.

Radnicima šumarije Cazin nije ovo prvi a ni zadnji put,da rade ovakve stvari prikupljanje smeća. Te stoga apelujemo na sve ljude da vode racuna ,da ne bacaju smece,vec da to ucine na onim mjestima koja su za to obiljezena. Kao sto danas jedan uposlenik kaze: Ovo je isto patriotizam.Patrotizam je isto kad hoces da izbacis ono smece kroz prozor od auta,a onda kazes :Ne,to je moja zemlja,to je sviju nas po odustanes".

Cini nam se da mi jos nismo svjesni bogatstva i prirode koju imamo. Vi.kada prolazite ovim pravcem iz svog putnickog automobila mozete primjetiti i sa desne i ljeve strane stabla kestena.Kada isti sazrije i pocne da opada iz cahura doslovice vam pada plod kestena na auto i cestu.Na prvom prosirenju kad se zaustavite mozete nakupiti za svoje potrebe nekoliko kilograma kestena ili eventualno mozete i prodati na licu mjesta i zaraditi,za to vam niko nece nista reci.

Ovakvo nesto tesko ce te naci u nasoj drzavi a i van njenih granica. Zato cuvajmo nase sume,nasu prirodu,i ne bacajmo smece. Na kraju da kazemo: Sume mogu nastaviti samostalno zivjeti bez covjeka,samo covjek ne moze zivjeti bez sume. Jedno stablo proizvede kiseonika za cetvoroclanu porodicu.

Zaposlenici SPD" Unsko Sanske šume"d.o.o.Bosanska Krupa šumarija Cazin